19/09/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-09-13 18:56:20 - 2021-09-14 24:00:00

Issued: 13-09-2021, forecaster: boonstra
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hoog boven de Noordzee heeft een rug boven het noorden en aan de zuidflank ervan is de stroming noordoostelijk. Deze rug trekt noordoostwaarts en verlaat het NO vanavond. Een zwakke occlusie ligt nagenoeg stationair boven het midden van het land en lost geleidelijk verder op, komende nacht is de occlusie nog wel relevant omdat er vochtconvergentie aan de grond bij optreedt. Een lagedrukgebied, momenteel boven de Golf van Biskaje, trekt noordoostwaarts, komt morgenavond boven Het Kanaal aan en ligt woensdagmiddag ten noorden van de Wadden. Aan de oostflank van dit laag wordt morgenmiddag en -avond achter een inactief warmtefront met een zuidoostelijke stroming warmere en vochtigere lucht aangevoerd (Td 16/17C). Aan de voorzijde hiervan ontstaat mede door de dagelijkse gang een scherpe W-O georienteerde vore, die in de middag van zuidwest naar noordoost over het land beweegt. Een hoogtetrog behorend bij een hoogtelaag boven de Britse Eilanden loopt morgenmiddag en avond op het warmtefront en de vore in, waardoor op hoogte destabilisatie en enige optilling door PVA optreedt. In de nacht passeert het NO-ZW georienteerde koufront, waarna de stroming westelijk wordt en erg vochtige lucht wordt aangevoerd. Woensdag rond het middaguur bereikt de ingedraaide occlusie de westkust.

Modelbeoordeling:

Komende nacht nabij de occlusie kans op vorming van nevel en in het oosten een enkele mistbank. Morgen is het belangrijkste aandachtspunt de buiige neerslag in de warme en vochtige lucht morgenmiddag- en avond, waarbij de modellen wat timing en locatie nog behoorlijk uiteenlopen. In de grootschalige modellen zien we een zone met buiige regen, die in EC t.g.v. de dagelijkse gang en destabilisatie door PVA-advectie steeds actiever wordt naar het noordoosten toe. In de kleinschalige modellen zien we wat buiige regen maar toch vooral de vorming van stevige (onweers)buien bij de vore, met de nadruk op het (zuid)oosten. We gaan uit van een mix; regen en buiige regen vanuit het zuiden met daarin vanaf hoogte ingebedde regen- en onweersbuien en vooral in het oosten en noordoosten ook enkele onweersbuien die vanaf de grond kunnen ontstaan nabij de vore. Op de koufrontpassage in en nacht naar woensdag kunnen boven de grondinversie ook enkele (onweers)buien voorkomen. Na passage van het koufront van het westen uit grote kans op (vorming van) St tot de passage van de occlusie, vooral in de noordwestelijke helft.

Wind(stoten):

Vandaag geen bijzonderheden. Morgenmiddag en -avond kunnen er bij een bui mogelijk windstoten van ca. 25 kn optreden, vooral in het oosten. Morgenavond en in de nacht naar woensdag boven de noordwestelijke Noordzee 6 Bft.

Bewolking:

In de polaire lucht cumuliforme bewolking Sc/Cu. Morgenmiddag en -avond op nadering van en bij het warmtefront AC/AS en ingebedde CB's vanaf hoogte, toppen tussen FL200-FL350/-40C. Bij de vore mogelijk Cb's vanaf de 'grond', toppen FL350-FL380/-50C. Dichter bij het laag in het zuidwesten van de FIR in de loop van de avond kans op St. Bij het koufront enkele Cb's, toppen FL300/-40C. Na passage van het koufront van het westen uit op veel plaatsen St.

Zicht:

Goed, komende nacht op meerdere plaatsen nevel en in het oosten mogelijk ook een enkele mistbank nabij de occlusie. In een bui matig, mogelijk even slecht. Morgen in de loop van de avond op dagelijkse gang teruglopend en in de nacht naar woensdag op veel plaatsen nevel.

Neerslag:

Morgenmiddag en -avond van het zuiden uit toenemende kans op buiige regen en enkele (onweers)buien die ofwel bij de vore vanaf de grond ontstaan ofwel advectief binnendrijven. De ingebedde buien bij het front hebben beschikking tot Cape-waarden rond 500 J/kg en effectieve schering 10-15 kn (convectieve modus dus veelal single cell). De buien die mogelijk vanaf de grond ontstaan bij de vore komen voor in een regime met muCape-waarden rond 1000 J/kg, de effectieve schering is ca. 20, in het zuidoosten mogelijk 25 kn. Convectieve modus voor deze buien van de grond is dus multicell. Bij onweersbuien vanaf de grond kans op hagel (<2 cm) en lokaal kan er 10-20 mm vallen in korte tijd. Bij het koufront 400-700 J/kg muCape en schering 10-15 kn, convectieve modus onderkant multicell.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten