19/09/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-09-13 05:43:16 - 2021-09-14 24:00:00

Issued: 13-09-2021, forecaster: schaikm
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied boven Schotland en Engeland heeft een rug tot boven het zuiden van ons land, hierdoor is er in onze omgeving sprake van een zwakke noordelijke stroming. Een zwakke, ingedraaide occlusie ligt nagenoeg stationair boven de noordelijke helft van het land. Overdag beweegt de hiervoor beschreven rug noordoostwaarts over het land. Vervolgens bereikt een lagedrukgebied dat momenteel nog ten westen van Spanje ligt dinsdagmiddag East-Anglia. Aan de oostflank van dit laag wordt dinsdag vanaf het einde van de ochtend achter een inactief warmtefront met een zuidoostelijke stroming warmere en vochtigere lucht aangevoerd (Td 16 a 17 graden Celsius). In de middag ontstaat in het zuiden wegens dagelijkse gang een W-O georienteerde vore. De hoogterug die zich maandag nog boven onze omgeving bevindt trekt dinsdag oostwaarts waarna een hoogtelaag boven de Britse Eilanden meer invloed krijgt op onze omgeving.

Modelbeoordeling:

Ten zuiden van de occlusie komen mistbanken voor, alle modellen berekenen dit ook in meer of mindere mate. Deze mistbanken lossen halverwege de ochtend op. Dinsdag is de aanvoer of vorming van (onweers)buien in de loop van de middag van belang. Het neerslagsignaal in de modellen loopt nog uiteen, al doet de neerslag die de vorige Hirlam run in de ochtend berekende zich in de huidige run niet meer voor.

Wind(stoten):

Komende dag geen bijzonderheden. Dinsdag kunnen er bij een bui mogelijk windstoten van ca. 20 kn optreden.

Bewolking:

Bij de occlusie Sc bewolking, de bewolking lost wegens subsidentie in de loop van de maandag grotendeels op. Verder is er sprake van hoge bewolking. Dinsdag vanaf het begin van de middag vanuit het zuidwesten velden middelbare en hoge bewolking. Vanaf de tweede helft van de middag neemt de kans op enkele Cb's in het zuiden toe. De Harmoniemodellen berekenen al op de vore in de middag enkele Cb's met toppen tot FL250, in de overige modellen trekken pas vanaf het einde van de middag enkele Cb's het land in waarbij er waarschijnlijk geen voeding vanaf de grond is. De basis van deze buien ligt rond 10000 vt, toppen in Hirlam liggen rond FL300, in EC wat lager. De Cb's trekken in de avond verder noordwaarts.

Zicht:

In (mot)regen bij de occlusie matig zicht. Zuid van de occlusie lokaal nevel en een mistbank, in de ochtend oplossend. In de nacht naar dinsdag lokaal nevel en dinsdag overdag in buien matig tot slecht zicht.

Neerslag:

Bij de occlusie wat lichte (mot)regen. Maandag overdag zal de neerslag bij de occlusie geheel verdwijnen in de rug. Dinsdagmiddag vooral in het zuidoosten een toenemende kans op enkele onweersbuien die ofwel bij de vore ontstaan (Harmonie) ofwel van het zuiden uit later in de middag of avond binnendrijven. CAPE waarden liggen rond 1000 J/kg, in Hirlam liggen de waarden nog iets hoger. Shear is ca. 20 kn, mits vanaf de grond gevoed. Regime is dan multicell.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten