29/11/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-05-04 05:06:52 - 2020-05-05 24:00:00

Issued: 04-05-2020, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ten zuiden van IJsland heeft een rug richting de Noordzee. Het centrum van het hoog beweegt oostzuidoostwaarts en komt vanaf de nacht naar dinsdag boven het noordwestelijke deel van de Noordzee te liggen. Een vlak laagje behorend bij een frontale afloper ligt om 06 UTC net ten oosten van Zuid-Limburg en beweegt verder oostwaarts Duitsland in. De noordoostelijke stroming neemt overdag geleidelijk in kracht toe en wordt er geleidelijk drogere lucht aangevoerd. Dinsdag blijft het hoog min of meer op zijn plek liggen en heeft het een rug richting Duitsland en houdt de noordoostelijke stroming in stand.

Modelbeoordeling:

De synoptische ontwikkeling wordt door de modellen eenduidig beschreven. Qua neerslag zien we dat de meeste modellen positie van de frontale neerslag nu redelijk te pakken hebben. Met de lichte frontale bewolking lijken de Harmoniemodellen de eerste uren steeds een initialisatie probleem te hebben, het duurt even voordat de frontale neerslag in volle omvang zichtbaar is. Verder zien we nog wat afwijkingen in de weergave van de bewolking. HAP1 is boven de Noordzee te pessimistisch.HAP1 laat dan vannacht veel stratus ontstaan aan de achterzijde van de neerslagzone, dit lijkt wat de enthousiast, HAP2 heeft dit in mindere mate. Deze zone komt overeen met de oude convergentiezone die zondag voor enkele buien heeft gezorgd, welke nog steeds enigszins zichtbaar is in de waarnemingen. De lucht in deze zone is nog beduidend vochtiger dan elders en bovendien heeft het afgelopen nacht vooral in dit gebied lange tijd licht geregend. Ook EC en Hirlam geven een zwak signaal voor deze stratus.

Wind(stoten):

Vanmiddag in de zuidwestelijke kustdistricten tijdelijk seinen voor NO 6 Bft, hetgeen een gevolg is van land-zee effect bij veel instraling. Verder geen bijzonderheden.

Bewolking:

Actueel frontale bewolking met de laagste wolkenbasis in het zuiden, daar Sc-bewolking rond 3500 vt, verder lokaal al een flard stratus. In de eerste helft van de ochtend lijkt zich aan de achterzijde van de neerslagzone tijdelijk nog een smalle zone met stratus te ontwikkelen, zie ook modelbeoordeling. Actueel (04 UTC) ontstaat er nu inderdaad hier en daar wat stratus. De stratus nabij de lagedrukkern schampt in de vroege ochtend misschien nog net het zuiden van Zuid-Limburg, mogelijk kan stuw in de Limburgse heuvels ook nog voor stratusvorming zorgen. Met het wegtrekken van het laag zullen de opklaringen in het noorden zich zuidwaarts gaan uitbreiden. Vanmiddag zien we boven land uiteraard wel nog enkele cumuli, in Limburg bereiken deze wellicht nog net het TCu-niveau met toppen tot FL100. Dinsdag is er in de droge lucht nagenoeg geen bewolking, op de Noordzee en overdag ook in het noordoosten enkele ondiepe cumuli.

Zicht:

Actueel in lokaal matige zichten in een west-oost georiënteerde zone over het midden van het land, halverwege de ochtend zullen de zichten gaan verbeteren. Ook in Zuid-Limburg zou het zicht nog even kunnen teruglopen wanneer de lagedrukkern toch net iets noordelijker passeert. In de opklaringen in het noordoosten zou er de eerste ochtenduren nog nevel of grondmist kunnen vormen, vooralsnog zien we dat actueel niet gebeuren. De rest van de dag hebben we overal te maken met goede zichtcondities. De aangevoerde lucht wordt in de loop van de dag steeds droger, derhalve dinsdag uitstekende zichten.

Neerslag:

Actueel lichte frontale regen, de noordelijke begrenzing ligt om 04 UTC WZW-ONO georiënteerd van Zuid-Holland naar Twente en beweegt langzaam zuidoostwaarts. Aan het einde van de ochtend zal de neerslag het zuidoosten verlaten. In de middag in het zuidelijke deel van Limburg wellicht nog een enkel licht buitje, HAP1 komt hier nog als enige mee. Dinsdag droog.

Temperatuur:

Tx zowel vandaag als dinsdag uiteenlopend van 12°C op de Wadden tot plaatselijk 17°C in het zuiden. In de nacht naar dinsdag in het noordoosten en oosten lokaal lichte vorst, daar de minste wind.

Sluiten