19/09/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-08-01 23:47:38 - 2021-08-02 24:00:00

Issued: 01-08-2021, forecaster: schaikm
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een sturend lagedrukgebied boven het uiterste zuiden van Noorwegen trekt de komende dag opvullend naar het zuiden van Zweden. De stroming is hierdoor noordwestelijk en deze voert maritiem polaire lucht aan. Een aan het laag gekoppeld O-W georienteerd koufront ligt boven het uiterste zuiden van het land en blijft daar gedurende de rest van de periode aanwezig. Een golf in het front trekt morgen oostwaarts over Belgiƫ en het zuiden van Limburg. Een volgende, en onder invloed van een passerende hoogtetrog, actievere golf volgt dinsdag al lijkt deze golf Limburg hooguit te schampen. Tegelijkertijd breidt een zwakke rug vanuit het Azorenhoog zich in de loop van de periode uit boven de Noordzee.

Modelbeoordeling:

Het belangrijkste aandachtspunt de komende periode is de mate waarin het hiervoor genoemde golvende front het uiterste zuid(oost)en van het land nog aandoet. De verschillen tussen de modellen zijn vrij klein op dit punt, al kunnen deze kleine verschillen wel behoorlijk wat invloed hebben op het weerbeeld. Verder is stratus mogelijk bij het slepende front, momenteel zien we ook een signaal (vooral bij neerslag) in het uiterste zuidoosten.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Bij het front Sc/Ac bewolking en af en toe St, verder aanvankelijk nog kans op een ingebedde Cb met toppen tot FL150. Ook de komende dag op passage van de golf in het uiterste zuidoosten enkele Cb's met toppen tot FL150. Verder naar het noorden en in het FIR gebied velden Cu/Sc en een enkele TCu met toppen tot 9000 vt. Dinsdag op passage van de golf in het uiterste zuiden van Limburg enkele Cb's met toppen tot FL150. Boven zee en het noorden van het land mogelijk nog een enkele TCu met toppen tot 9000 vt, al wordt de activiteit onderdrukt door de opbouwende rug.

Zicht:

In de polaire lucht buiten buien goede zichtcondities.

Neerslag:

Bij het koufront stratiforme en convectieve neerslag, vannacht neemt de activiteit af. Overdag zal echter op passage van de golf de neerslagactiviteit boven het zuidoosten weer toenemen en geleidelijk meer convectief van karakter worden. CAPE waarden hooguit zo'n 400-700 J/kg, schering zo'n 15 kn dus single cell modus. Boven het noorden van de FIR en boven het noorden van het land vannacht en overdag enkele lichte buien. Dinsdag op de passerende golf waarschijnlijk alleen in het uiterste zuiden van Limburg enkele buien, onstabiliteit en schering vergelijkbaar met vandaag. Intensievere buien blijven waarschijnlijk buiten onze landsgrenzen. Bij het koufront actueel in het zuidoosten stratiforme en convectieve neerslag, geleidelijk in activiteit afnemend. In de noordwestelijke stroming enkele TCU-buitjes, vanavond eerst boven het noorden van de FIR, vannacht ook boven het noorden van het land. Door de rug in de loop van maandagmiddag uitdovend. Verder bij het koufront in het uiterste zuiden mogelijk ook weer wat oplevende buiigheid op maandagochtend/middag.

Temperatuur:

Het is vrij koel voor de tijd van het jaar.

Sluiten