19/09/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-08-01 18:33:07 - 2021-08-02 24:00:00

Issued: 01-08-2021, forecaster: tuenter
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een sturend lagedrukgebied ligt nagenoeg stationair boven het uiterste zuiden van Noorwegen en trekt maandag opvullend naar het zuiden van Zweden. De stroming is hierdoor noordwestelijk en deze voert maritiem polaire lucht aan. Een aan het laag gekoppeld koufront ligt ONO-WZW georienteerd boven het zuidoosten van het land, trekt nog langzaam zuidwaarts en komt vanavond tot stilstand boven het uiterste zuiden. Maandag blijft het koufront boven het uiterste zuiden van het land slepen. In de loop van maandag breidt zich ook een zwakke rug vanuit het Azorenhoog boven ons land.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien geen grote verschillen/afwijkingen. Een aandachtspunt is de locatie van de neerslag bij het koufront op maandag, de Harmonies laten de buien net ten zuiden van Limburg terwijl EC en Hirlam nog net in het uiterste zuiden van Limburg neerslag berekenen. Hetzelfde geldt voor de stratus: Hirlam en EC hebben nog een (zwak) signaal voor stratus bij het slepende koufront voor vannacht boven Zuid-Limburg, in de Harmonies zien we dit alleen boven Belgiƫ, een aandachtspunt, zeker gezien de noordwestelijke stroming die wellicht toch St kan veroorzaken.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Actueel CB's bij het koufront ook gemixt met wat stratiforme bewolking, met toppen tot maximaal FL250. In de noordwestelijke stroming vanavond en maandag tot in de middag enkele TCu's met toppen tot ca. 8000 vt. Daarnaast boven het uiterste zuiden van Limburg nabij het front maandag overdag enkele Cb's met toppen tot FL150. Vannacht boven Zuid-Limburg kleine kans op St, zie modelbeoordeling.

Zicht:

In de polaire lucht buiten buien goede zichtcondities.

Neerslag:

Bij het koufront actueel in het zuidoosten stratiforme en convectieve neerslag, geleidelijk in activiteit afnemend. In de noordwestelijke stroming enkele TCU-buitjes, vanavond eerst boven het noorden van de FIR, vannacht ook boven het noorden van het land. Door de rug in de loop van maandagmiddag uitdovend. Verder bij het koufront in het uiterste zuiden mogelijk ook weer wat oplevende buiigheid op maandagochtend/middag.

Temperatuur:

Het is vrij koel voor de tijd van het jaar.

Sluiten