19/09/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-07-31 16:49:33 - 2021-08-01 24:00:00

Issued: 31-07-2021, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven het oostelijk deel van het Skagerrak ligt daar vandaag en morgen vrijwel stationair. Met een westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een bij het laag behorende O-W georienteerde koufront-occlusie ligt om 18 UTC ten noorden van de Wadden, trekt heel langzaam zuidwaarts, bereikt in de ochtend het Waddengebied en ligt morgenavond ergens boven de zuidelijke helft, gekanteld naar een NO-ZW oriƫntatie. Ten noorden van de occlusie wordt met een WNW-lijke stroming drogere lucht aangevoerd. Voor de occlusie uit zien we overdag aan de grond een vrij scherpe vore ontstaan, welke aan het einde van de avond het zuidoosten zal verlaten.

Modelbeoordeling:

Naast de buien is ook de kans op turbulentiestratus zondagochtend een aandachtspunt, alle modellen laten een vergelijkbare ontwikkeling zien.

Wind(stoten):

De eerste avonduren nog seinen voor 6 Bft in het Waddengebied, verder afnemende wind. Zondagmiddag bij stevige buien in het oosten kans op uitschieters tot ca. 30 kn.

Bewolking:

Actueel boven land convectieve bewolking met in het oosten aanvankelijk nog toppen tot ca. FL300. In de loop van de avond en nacht landinwaarts brede opklaringen, langs de kust aanhoudend convectieve bewolking, Cb-toppen geleidelijk wat lager, tot ca. FL250. Bij de koufront-occlusie een mix van convectieve en stratiforme bewolking en lokaal stratus, boven land in de ochtend overgaand in CU/SC. Ten noorden ervan ook CU/SC en geen lage bewolking meer. Ten zuiden van de occlusie boven land aan het einde van de nacht maar vooral in de ochtend de vorming van turbulentiestratus, welke aan het einde van zondagochtend weer oplost. Boven land a.g.v. de dagelijkse gang weer oplevende convectieve bewolking, die zich bovendien nog gaat clusteren nabij de scherper wordende vore. Cb-toppen tot ca. FL250, na passage van de vore in de loop van de middag van het noordwesten uit alleen nog maar Cu/Sc. Later in de avond, en in de nacht naar maandag boven het noroden van de FIR boven de Noordzee wel weer Cu/TCu, toppen tot 8000 vt.

Zicht:

In de polaire lucht buien buien goede zichtcondities. Later vannacht en in de ochtend tijdelijk nevelig, mist lijkt niet waarschijnlijk.

Neerslag:

Actueel boven land aanvankelijk nog enkele buien, onweer komt daarbij nauwelijks voor. Vanavond zien we het accent van de buien verschuiven naar de Noordzee en het kustgebied, daarbij al enigszins geholpen door een ontwikkelende vore. Bij de occlusie een mix van stratiforme en convectieve neerslag. Zondag overdag verdwijnt geleidelijk de neerslagactiviteit op de occlusie en wordt de buienactiviteit boven land a.g.v. dagelijkse gang en de vore steeds dominanter. Zowel komende nacht boven de Noordzee als zondagmiddag boven land CAPE-waarden van 700-1000 J/kg, lokaal 100-1500 J/kg. Met een effectieve schering van 5-10 kn is de convectiemodus is veelal single cell, de vore zal wel voor clustering zorgen. Na passage van de vore/occlusie zien we door het instromen van de drogere lucht dat de buienactiviteit van het noordwesten uit verdwijnt. Later zondagavond en in de nacht naar maandag zien we boven het noorden van de FIR boven de Noordzee wel weer enkele lichte buitjes.

Temperatuur:

Met name in de middag duidelijk te koel voor de tijd van het jaar.

Sluiten