19/09/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-07-31 11:06:18 - 2021-08-01 24:00:00

Issued: 31-07-2021, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven de Duitse Bocht trekt opvullend naar Denemarken. Ten zuiden hiervan voert een westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Een bijbehorende ingedraaide occlusie verlaat spoedig het noordoosten. Een NO-ZW georienteerde hoogtetrog boven Engeland beweegt langzaam oostwaarts en trekt morgen overdag al opvullend van west naar oost over het land. Een O-W georienteerde koufront-occlusie boven het uiterste noorden van de FIR trekt langzaam zuidwaarts, bereikt morgenochtend het Waddengebied en ligt morgenavond ergens boven de zuidelijke helft, gekanteld naar een NO-ZW oriƫntatie. Aan de grond zien we een vrij scherpe frontale vore. Hierachter voert een noordwestelijke stroming drogere lucht aan.

Modelbeoordeling:

Geen grote verschillen of afwijkingen in de modellen. Er komt plaatselijk wel stratus voor, zowel boven land als boven zee, HAP1 lijkt dat het beste weer te geven. Er zit veel coalescentie-neerslag bij de buiigheid, waarmee de neerslaghoeveelheden hoger uit kunnen vallen en de condities minder kunnen zijn, EC laat dit misschien wel het beste zien. EC en HAP komen vannacht en morgenochtend op vrij uitgebreide schaal met turbulentiestratus, hetgeen best mogelijk is. De combinatie van de koufront-occlusie en de bovenluchttrog resulteren morgen in een brede zone met buiige regen en geclusterde buien, oplevend op de dagelijkse gang, die van noordwest naar zuidoost over het land zal bewegen, zoals zichtbaar is in alle modellen.

Wind(stoten):

In de noordelijke districten eerst nog 6 Bft, spoedig afnemend. Morgenmiddag bij stevige buien in het oosten kans op uitschieters tot ca. 30 kn.

Bewolking:

Overwegend convectieve bewolking (toppen FL100-150), vandaag is de convectie het diepst nabij het laag (FL200). Aanvankelijk lokaal ook stratus, die kans neemt vanmiddag wel tijdelijk af. In de loop van de avond en nacht brede opklaringen maar landinwaarts tevens kans op turbulentiestratus. Bij de koufront-occlusie een mix van convectieve en stratiforme bewolking en lokaal stratus, boven land in de ochtend overgaand in CU/SC. Daarachter ook CU/SC en geen lage bewolking meer. Verder morgen overdag hoofdzakelijk CB's, boven zee en aan de kust ook TCU's, met in het binnenland toppen tot ca. FL250.

Zicht:

Goed, flink teruglopend in de neerslag. Vannacht ook buiten de neerslag om teruglopende condities, mist lijkt niet waarschijnlijk.

Neerslag:

Buien, het zwaarst nabij het laag, morgenmiddag/avond in de oostelijke helft van het land, daarbij ook kans op onweer.

Temperatuur:

Met name in de middag duidelijk te koel voor de tijd van het jaar.

Sluiten