29/11/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-05-03 23:46:15 - 2020-05-04 24:00:00

Issued: 03-05-2020, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ten zuiden van IJsland heeft een rug richting de Noordzee. Het centrum van het hoog beweegt oostzuidoostwaarts en komt vanaf de nacht naar dinsdag boven het noordwestelijke deel van de Noordzee te liggen. Een vlak laagje behorend bij een frontale afloper beweegt vannacht over België beweegt oostwaarts en de kern schampt aan het einde van de nacht Zuid-Limburg. De noordoostelijke stroming neemt overdag geleidelijk in kracht toe en wordt er geleidelijk drogere lucht aangevoerd. Dinsdag blijft het hoog min of meer op zijn plek liggen en heeft het een rug richting Duitsland en houdt de noordoostelijke stroming in stand.

Modelbeoordeling:

De synoptische ontwikkeling wordt door de modellen eenduidig beschreven. Alle modellen laten nu het laagje Zuid-Limburg net schampen. Qua neerslag zien we dat de meeste modellen de frontale neerslag te zuidelijk hebben en bovendien te licht in intensiteit. Hirlam lijkt er wat positie betreft het beste op te zitten, maar ook met te lichte neerslag. Met de lichte frontale bewolking lijken de Harmoniemodellen de eerste uren steeds een initialisatie probleem te hebben, het duurt even voordat de frontale neerslag in volle omvang zichtbaar is. Verder zien we nog wat afwijkingen in de weergave van de bewolking. HAP1 is boven de Noordzee te pessimistisch maar laat boven land momenteel te weinig bewolking zien. HAP1 laat dan vannacht ook onrealistisch veel stratus ontstaan. HAP2 heeft boven land iets meer bewolking boven de noordelijke helft, maar nog steeds te weinig. HAP2 laat in de vroege ochtend slechts kortstondig een smalle band met stratus, waarschijnlijk is dit de oude convergentiezone die zondag voor enkele buien heeft gezorgd, die lucht in deze zone is nog beduidend vochtiger dan elders. Ook EC en Hirlam geven hier een signaal voor.

Wind(stoten):

In de middag in de zuidwestelijke kustdistricten tijdelijk seinen voor NO 6 Bft, hetgeen een gevolg is van land-zee effect bij veel instraling. Verder geen bijzonderheden.

Bewolking:

Actueel frontale bewolking met de laagste wolkenbasis in het zuiden, daar Sc-bewolking rond 4000 vt. In het noorden opklaringen, in de noordelijke helft van de FIR boven de Noordzee enkele Ac-velden, in het noordwesten van de FIR ook Sc-bewolking, langs de noordoostrand van de FIR ook ondiepe Cu. De stratus nabij de lagedrukkern schampt later vannacht en in de vroege ochtend misschien net de zuidrand van Zuid-Limburg, mogelijk kan stuw in de Limburgse heuvels ook nog voor stratusvorming zorgen. Met het wegtrekken van het laag zullen vanaf het begin van de ochtend de opklaringen in het noorden zich zuidwaarts gaan uitbreiden. Verder zien we in het oosten in de eerste helft van de ochtend tijdelijk nog een smalle zone met stratus in de oude convergentiezone van zondag. In de middag zien we boven land uiteraard wel nog enkele cumuli, in het uiterste zuiden bereiken deze wellicht nog net het TCu-niveau met toppen tot FL090. Dinsdag is er in de droge lucht nagenoeg geen bewolking, op de Noordzee en overdag ook in het noordoosten enkele ondiepe cumuli.

Zicht:

Actueel in Twente lokaal nevel/mist in de convergentiezone waarin zondag enkele buien waren ontstaan. In deze zone kan het tot halverwege de ochtend nog nevelig zijn. De lichte frontale neerslag zorgt nergens voor zichtverslechtering, misschien dat alleen in in Zuid-Limburg de zichtend nog even kunnen teruglopen wanneer de lagedrukkern toch net iets noordelijker passeert. In de opklaringen in het noordoosten is er vannacht nog een kans op nevel of wat grondmist, verder goede zichtcondities. De aangevoerde lucht wordt in de loop van de dag steeds droger, derhalve dinsdag uitstekende zichten.

Neerslag:

Actueel lichte frontale regen, de noordelijke begrenzing ligt west-oost georiënteerd over Flevoland. De frontale regen zal in de loop van de ochtend het zuidoosten verlaten. In de middag in Zuid-Limburg wellicht nog een enkel licht buitje, HAP1 komt hier nog als enige mee. Dinsdag droog.

Temperatuur:

Vannacht in het noord(oost)en lokaal 2-3°C en kans op vorst aan de grond. Elders meer wind (en/of) bewolking. In de nacht naar dinsdag in het noordoosten lokaal lichte vorst. Tx zowel vandaag als dinsdag uiteenlopend van 12°C op de Wadden tot plaatselijk 17°C in het zuiden.

Sluiten