29/11/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-05-03 18:56:50 - 2020-05-04 24:00:00

Issued: 03-05-2020, forecaster: schaikm
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ten zuiden van IJsland beweegt oostzuidoostwaarts en komt maandag overdag boven het noordwestelijke deel van de Noordzee te liggen. Ons land bevindt zich in een zadelgebied met een oost-west geori├źnteerde convergentiezone boven het midden van het land. Deze zone is ook te herkennen in het windpatroon. Boven Noordwest-Frankrijk ligt een frontale zone, waarvan het occlusiepunt actueel boven het uiterste zuiden van Engeland ligt. Dit occlusiepunt beweegt oostwaarts en passeert komende nacht als vlak lagedrukgebiedje net zuid van Limburg. Daarna wordt de stroming op nadering van het hoog geleidelijk noordoostelijk en anticyclonaal. De aangevoerde lucht wordt daarbij in de loop van de maandag kouder en droger.

Modelbeoordeling:

De synoptische ontwikkeling wordt door de modellen eenduidig beschreven. Daarbij valt op dat de modellen het hierboven beschreven laagje nu een klein beetje noordelijker laten koersen waardoor het uiterste zuiden van Limburg nog te maken kan krijgen met de vochtige lucht die zich bij dit laagje bevindt. Verschillen treden op als het gaat om de bewolking. HAP1 is te pessimistisch; net zoals gisteren wordt er op vrij forse schaal grenslaagbewolking berekent net noord van ons land. Momenteel is daar in het geheel geen sprake van. Ha40 is wat dat betreft representatiever. In dit model wordt tevens een smalle zone met St bewolking zichtbaar in de loop van de nacht op de dan nog aanwezige convergentiezone. Dat scenario is niet geheel onrealistisch.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Momenteel is er sprake van Cu/Sc bewolking bij de convergentiezone, daar bevinden zich tevens enkele Cb's met toppen tot ca. FL150. De convergentie zorgt ervoor dat een Cb ook de komende uren tot de mogelijkheden blijft behoren, al neemt de activiteit wel af. De bewolking behorende bij het frontale systeem bevindt zich nu boven het midden en zuiden van het land waarbij de laagste bewolking (Sc niveau) zich boven het zuiden bevindt. In de nacht en vroege ochtend krijgt het Limburgse heuvelland waarschijnlijk te maken met St bewolking. In de loop van de maandag worden de Sc-velden met een in kracht toenemende noordoostelijke stroming geleidelijk naar het zuiden verdrongen en klaart het van het noorden uit steeds verder op. Boven land ontstaan dan uiteraard wel ook nog enkele cumuli, in het zuiden bereiken deze wellicht nog net het TCu-niveau met toppen tot FL090.

Zicht:

In de polaire lucht goede zichtcondities, in de buien uiteraard kortdurend teruglopend. De frontale neerslag in het zuiden van vanavond valt uit bewolking waarvan de toptemperatuur niet per se laag genoeg is voor verijzing. Dat betekent dat coalescentie hier en daar het dominante proces voor neerslagsvorming zou kunnen worden, met kleinere regendruppels en meer effect op het zicht tot gevolg. Ook kan het dichter bij het laagje nevelig zijn. Komende nacht ligt de rugas van het Atlantische hoog boven de Duitse Bocht en is het noordoosten gevoelig voor nevel en mistbanken. Een dikke mistlaag wordt het waarschijnlijk niet, gezien de toch al kortere nachten.

Neerslag:

Op de convergentiezone de komende uren enkele buien verder landinwaarts. CAPE van max. 100-200 J/kg en een schering van ca. 10 kn is de convectiemodus single cell. Het frontale systeem net zuid van Nederland zorgt vanavond en in de nacht naar maandag in het zuiden voor af en toe lichte regen. Maandagmiddag in het zuiden wellicht nog een enkel licht buitje.

Temperatuur:

Komende nacht in het noord(oost)en bij de rugas lokaal 2-3┬░C en kans op vorst aan de grond. Elders meer wind (en/of) bewolking.

Sluiten