24/06/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-06-11 12:19:36 - 2021-06-12 24:00:00

Issued: 11-06-2021, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Het Azorenhoog heeft een ZW-NO georienteerde uitloper met de rug as net ten zuiden van Nederland. Door thermische variatie ontstaat vanmiddag op kleinere schaal een vrij scherpe rug boven de westkust. Het koufront behorende bij een laag boven IJsland ligt om 18 UTC boven het westen van de Britse Eilanden en trekt geleidelijk oostwaarts om in de nacht naar zaterdag van het noordwesten uit ons land binnen te trekken. Daar vooruit bevindt zich nog een zwak en inactief koufront dat, aangekomen boven onze omgeving, nauwelijks meer herkenbaar is. Zaterdag in de loop van de nacht verlaat het volgende front, ook niet actief meer, het zuidoosten. Na deze passage komt een noordwestelijke stroming op gang en wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Zondag krijgen we, vooral in het noorden, te maken met een staart van een volgend warmtefront.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is het mist/stratus gebied voor en boven onze westkust. Alle modellen geven hiervoor wel een indicatie, met name HAP1 houdt deze ontwikkeling wel erg lang vast. De overige modellen laten in de loop van de dag een oplossende oplossing zien. Dit als gevolg van de toenemende wind en boven land de dagelijkse gang. De snelheid waarmee dit gebeurt valt enigszins tegen, waarschijnlijk vanwege enkele velden hoge en middelbare bewolking die hier overheen schuiven en de invloed van de zon beperken. Hirlam en EC geven vanmiddag een dun neerslagsignaal in het noordoosten. Hirlam en Harmonie vervolgens ook op de frontpassage. Al met al een zwak signaal en als er al iets ontwikkelt dan bereikt dit waarschijnlijk het aardoppervlak niet.

Wind(stoten):

5, mogelijk even 6 Bft in het uiterste zuidwesten van kustdistrict Vlissingen. Vanavond afnemend en morgen in het noordelijk kustgebied, voor het front uit, tijdelijk toenemend naar 5 Bft.

Bewolking:

Langs de westkust mist en stratus boven zee en nog in een deel van de kustprovincies. Geleidelijk lost de mist/stratus boven land op. De aanvoer van mist/stratus vanuit Het Kanaal en het Nauw van Calais gaat door tot aan passage van het eerste inactieve koufront, vlak aan zee blijft de kans op mist en stratus dan ook tot in de middag bestaan. Later vanmiddag en vanavond lijkt de mist en stratus te verdwijnen, mede ook door de toenemende wind. Verder ontstaan er vanmiddag landinwaarts stapelwolken. Het koufront levert alleen Sc-bewolking op, die zaterdagochtend zuidoostwaarts over ons land beweegt en daarbij geleidelijk overgaat in Cu-bewolking. Achter het koufront klaart het in de loop van zaterdagochtend van het noordwesten uit op, al is er aanvankelijk nog wel sluierbewolking aanwezig. zaterdagmiddag schijnt de zon dan weer volop, de lucht lijkt dan net te droog voor de vorming van Cu-bewolking.

Zicht:

Voor onze westkust hoofdzakelijk mist. Dit lost maar moeizaam op..

Neerslag:

Het koufront dat zaterdag in de nacht en ochtend doorkomt is nauwelijks actief, hooguit in het noorden en oosten wat lichte regen/motregen a.g.v. coalescentie.

Temperatuur:

Het temperatuurverloop voor vandaag blijft nog iet achter met de modelberekeningen, tgv de hardnekkige bewolking. In het zuidoosten nog ruim boven de 25°C, zaterdag in de polaire lucht minder warm.

Sluiten