24/06/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-06-11 05:31:42 - 2021-06-12 24:00:00

Issued: 11-06-2021, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Het Azorenhoog heeft een grootschalige ZW-NO georienteerde uitloper over onze omgeving, die langzaam zuidoostwaarts beweegt en vrijdag zuidoost van ons land uitkomt. Op kleinere schaal ontstaat vanmiddag op de dagelijkse gang een scherpe thermische rug langs de westkust, die in de avond oostwaarts over het land loopt. Het koufront van een laag bij IJsland ligt 18 UTC boven het westen van de Britse Eilanden en trekt geleidelijk oostwaarts om in de nacht naar zaterdag van het noordwesten uit ons land binnen te trekken. Daar vooruit bevindt zich nog een ander zwak en inactief koufront. Zaterdag in de loop van de ochtend verlaat dit vrijwel inactieve koufront het zuidoosten, met een noordwestelijke stroming wordt dan maritiem polaire lucht aangevoerd. In de nacht naar zaterdag zien we tevens dat zich zuidwest van de Britse Eilanden een apart centrum van hogedruk afsplitst van het Azorenhoog en zich zaterdagavond langzaam via de Britse Eilanden dichterbij komt.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is het mist/stratus gebied voor onze westkust en boven het westen van het land, HAP2 en 3 missen dit gebied nagenoeg volledig. HAP1 en HAQ2 hebben de actualiteit momenteel het beste te pakken, deze gebruiken we dan voorlopig al leidraad voor de rest van de dag. Het gekke is dat HAP2 en 3 in de loop van de dag wel weer naar HAP2 en HAQ2 toegroeien. Als gevolg van de toenemende wind zal in de loop van de middag de stratus langs de kust oplossen, dit is in alle modellen zichtbaar.

Wind(stoten):

Aan de voorzijde van de thermische rug vanmiddag een wat vlagerige wind, vanwege het isallobarische effect maar ook door kou-advectie. In de loop van de middag mogelijk tijdelijk 6 Bft in het zuidwesten van het kustdistrict Vlissingen.

Bewolking:

Voor onze westkust mist en stratus die afgelopen nacht tot over het westen van het land is uitgebreid, overdag lost de mist/stratus boven land weer op. De aanvoer van mist/stratus vanuit Het Kanaal en het Nauw van Calais gaat door tot aan passage van het eerste inactieve koufront, vlak aan zee blijft de kans op mist en stratus dan ook tot in de middag bestaan. Later vanmiddag en vanavond lijkt de mist en stratus te verdwijnen, mede ook door de toenemende wind. Verder zien we vanochtend nog wat Sc-velden die over het noorden van het land trekken, deze bewolking zal later in de ochtend en middag overgaan in Cu-bewolking, dan met name boven de oostelijke helft van het land. vanmiddag in het uiterste noordoosten kans op een Cb met toppen tot ca. FL100. Het eigenlijke koufront levert alleen Sc-bewolking op, die zaterdagochtend zuidoostwaarts over ons land beweegt en daarbij geleidelijk overgaat in Cu-bewolking. Achter het koufront klaart het in de loop van zaterdagochtend van het noordwesten uit op, al is er aanvankelijk nog wel sluierbewolking aanwezig. zaterdagmiddag schijnt de zon dan weer volop, de lucht lijkt dan net te droog voor de vorming van Cu-bewolking.

Zicht:

Voor onze westkust hoofdzakelijk mist, boven land (m.u.v. het zuidoosten) vooral nevel en lokaal mist of mistbanken. Overdag lossen nevel en mist weer op, boven zee (ook op de stranden) maar moeizaam.

Neerslag:

Vanmiddag zien we voor het noordoosten een signaal voor een enkele bui, dit signaal is vooral in EC zichtbaar, in Hirlam wat meer boven het noordwesten van Duitsland, in de Harmoniemodellen eigenlijk alleen boven het noordwesten van Duitsland. Het lijkt de koppelen aan convergentie op een zeewindfront. Het koufront dat zaterdag in de nacht en ochtend doorkomt is nauwelijks actief, hooguit in het noorden en oosten wat lichte regen/motregen a.g.v. coalescentie.

Temperatuur:

De Harmoniemodellen geven de meest realistische weergave van het temperatuurverloop. Vandaag in het zuidoosten nog ruim boven de 25°C, zaterdag zal dat in de polaire lucht niet lukken.

Sluiten