24/06/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-06-10 23:46:19 - 2021-06-11 24:00:00

Issued: 10-06-2021, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Het Azorenhoog heeft een grootschalige ZW-NO georienteerde uitloper over onze omgeving, die langzaam zuidoostwaarts beweegt en vrijdag zuidoost van ons land uitkomt. Op kleinere schaal ontstaat vrijdagmiddag op de dagelijkse gang een scherpe thermische rug langs de westkust, die in de avond oostwaarts over het land loopt. Het koufront van een laag bij IJsland ligt 18 UTC boven het westen van de Britse Eilanden en trekt geleidelijk oostwaarts om in de nacht naar zaterdag van het noordwesten uit ons land binnen te trekken. Daar vooruit bevindt zich nog een ander zwak en inactief koufront. Zaterdag in de loop van de ochtend verlaat dit vrijwel inactieve koufront het zuidoosten, met een noordwestelijke stroming wordt dan maritiem polaire lucht aangevoerd. In de nacht naar zaterdag zien we tevens dat zich zuidwest van de Britse Eilanden een apart centrum van hogedruk afsplitst van het Azorenhoog en zich zaterdagavond langzaam via de Britse Eilanden dichterbij komt.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de grenslaag. Alle Harmoniemodellen berekenen wel het gebiedje met mist voor onze westkust, alleen verschillen ze echter van omvang en precieze vorm. Het is vooral een kwestie van nowcasten, waarbij er tot aan de passage van het eerste inactieve koufront later op vrijdagmiddag boven zee kans op mist/ST blijft bestaan. Boven Het Kanaal en het Nauw van Calais zit HAP1 er het beste op, maar trekken de overige Harmoniemodellen binnen een paar uur steeds goed naar de actualiteit toe. Hirlam en EC laten een te hoge basis zien, lage stratus i.p.v. mist.

Wind(stoten):

Overdag aan de voorzijde van de thermische rug een wat vlagerige wind, vanwege het isallobarische effect maar ook door kou-advectie. Vrijdag in de loop van de middag mogelijk tijdelijk 6 Bft in het zuidwesten van het kustdistrict Vlissingen.

Bewolking:

Op de zuidelijke Noordzee lokaal mist en ST die actueel al deels het westen van het land oploopt, overdag lost de mist/stratus boven land weer op. De aanvoer van mist/stratus vanuit Het kanaal en het Nauw van Calais gaat door tot aan passage van het eerste inactieve koufront, daarna lijkt deze te verdwijnen. Verder zien we nog wat Sc-velden die later vannacht en in de ochtend de noordwestelijke helft van het land optrekken, deze bewolking zal later in de ochtend en middag overgaan in Cu-bewolking, dan met name boven de oostelijke helft van het land. Vrijdagmiddag in het uiterste noordoosten kans op een Cb met toppen tot ca. FL100. Het eigenlijke koufront levert alleen Sc-bewolking op, die zaterdagochtend zuidoostwaarts over ons land beweegt en daarbij geleidelijk overgaat in Cu-bewolking. Achter het koufront klaart het in de loop van zaterdagochtend van het noordwesten uit op, al is er aanvankelijk nog wel sluierbewolking aanwezig. zaterdagmiddag schijnt de zon dan weer volop, de lucht lijkt dan net te droog voor de vorming van Cu-bewolking.

Zicht:

Boven de zuidelijke Noordzee hoofdzakelijk mist, die actueel ook het westen van het land binnentrekt. Verder zien we in het westen en noordwesten ook nevel. Overdag lost dit boven land weer op, maar boven zee maar moeizaam. Bovendien is er in het noordoosten en oosten komende nacht kans op wat grondmist, dichter bij de rug.

Neerslag:

Vrijdagmiddag zien we voor het noordoosten een signaal voor een enkele bui, dit signaal is vooral in EC zichtbaar, in Hirlam wat meer boven het noordwesten van Duitsland, in de Harmoniemodellen eigenlijk alleen boven het noordwesten van Duitsland. Het lijkt de koppelen aan convergentie op een zeewindfront. Het koufront dat zaterdag in de nacht en ochtend doorkomt is nauwelijks actief, hooguit in het noorden en oosten wat lichte regen/motregen a.g.v. coalescentie.

Temperatuur:

De Harmoniemodellen geven de meest realistische weergave van het temperatuurverloop. Vandaag in het zuidoosten nog ruim boven de 25°C, zaterdag zal dat in de polaire lucht niet lukken.

Sluiten