24/06/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-06-10 19:10:18 - 2021-06-11 24:00:00

Issued: 10-06-2021, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Het Azorenhoog heeft een grootschalige ZW-NO georienteerde uitloper over onze omgeving, die langzaam zuidoostwaarts beweegt en vrijdag zuidoost van ons land uitkomt. Op kleinere schaal ontstaat zowel vanmiddag als vrijdagmiddag op de dagelijkse gang een scherpe thermische rug langs de westkust, die in de avond oostwaarts over het land loopt. Het koufront van een laag bij IJsland ligt 18 UTC net noordwest van de Britse Eilanden en trekt geleidelijk oostwaarts om in de nacht naar zaterdag van het noordwesten uit ons land binnen te trekken. Zaterdag in de loop van de ochtend verlaat dit vrijwel inactieve koufront het zuidoosten. Daar vooruit bevindt zich nog een ander zwak en inactief koufront.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de grenslaag. Het is vooral een kwestie van nowcasten, waarbij er tot aan de passage van het eerste inactieve koufront later op vrijdagmiddag boven zee kans op mist/ST blijft bestaan. HAP1 heeft de mist boven het Kanaal het beste te pakken, in de overige modellen zit daar te weinig.

Wind(stoten):

Aan de voorzijde van de thermische rug een wat vlagerige wind, vanwege het isallobarische effect maar ook door kou-advectie. Vrijdag in de loop van de middag mogelijk tijdelijk 6 Bft in het kustdistrict Vlissingen.

Bewolking:

Op de zuidelijke Noordzee lokaal mist en ST die in de nachtperiode het land op kunnen lopen en overdag boven land weer oplossen. In de loop van de nacht lijkt vanuit het Nauw van Calais nog iets meer vocht te worden aangevoerd en kan de St/mist wat dikker worden. Pas na de passage van het eerste inactieve koufront lijkt de mist/St te verdwijnen. Vrijdagmiddag in het uiterste noordoosten kans op een Cb met toppen tot ca. FL100.

Zicht:

Overwegend goed, maar vanuit Het Kanaal blijven mist en nevel de zuidelijke Noordzee oplopen richting de zuidwest- en westkust. Aan het einde van de avond en in de nachtperiode kunnen mist en nevel zich over een deel van het westen uitbreiden. Overdag lost dit boven land weer op, maar boven zee maar moeizaam. Bovendien is er in het noordoosten en oosten komende nacht kans op wat grondmist, dichter bij de rug.

Neerslag:

Vrijdagmiddag zien we voor het noordoosten een signaal voor een enkele bui, dit signaal is vooral in EC zichtbaar, in Hirlam wat meer boven het noordwesten van Duitsland, in de Harmoniemodellen eigenlijk alleen boven het noordwesten van Duitsland. Het lijkt de koppelen aan convergentie op een zeewindfront. Het koufront dat zaterdag in de nacht en ochtend doorkomt is nauwelijks actief, hooguit in het noorden en oosten wat lichte regen/motregen.

Temperatuur:

De Harmoniemodellen geven de meest realistische weergave van het temperatuurverloop.

Sluiten