24/06/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-06-10 11:57:07 - 2021-06-11 24:00:00

Issued: 10-06-2021, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Het Azorenhoog heeft een grootschalige ZW-NO georienteerde uitloper over onze omgeving, die langzaam zuidoostwaarts beweegt en vrijdag zuidoost van ons land uitkomt. Op kleinere schaal ontstaat zowel vanmiddag als vrijdagmiddag op de dagelijkse gang een scherpe thermische rug langs de westkust, die in de avond oostwaarts over het land loopt. Het koufront van een laag bij IJsland ligt momenteel noordwest van de Britse Eilanden en trekt geleidelijk oostwaarts om in de nacht naar zaterdag van het noordwesten uit ons land binnen te trekken. Daar vooruit bevindt zich nog een ander zwak en inactief koufront.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt is de grenslaag. Boven Het Kanaal zit mist en stratus, die in de nacht en ochtend via het Nauw van Calais richting onze zuidwest- en later westkust beweegt en overdag boven land oplost. Het is een kwestie van nowcasten, de Harmonies zijn slechts indicatief en berekenen in de meeste gevallen ook een mistgebied boven de Duitse Bocht dat er niet zit. HAP3 zit er voor de zuidelijke Noordzee het minst slecht op, maar lijkt wel een worst-case scenario te schetsen.

Wind(stoten):

Als de scherpe thermische rug in de avond het land oploopt zie je aan de voorzijde ervan een wat vlagerige wind, vanwege het isallobarische effect maar ook door kou-advectie. Vrijdag in de loop van de middag mogelijk tijdelijk 6 Bft in het kustdistrict Vlissingen.

Bewolking:

Boven land Cu op de dagelijkse gang. Verder op de zuidelijke Noordzee lokaal mist en St, die in de nachtperiode het land op kunnen lopen en overdag boven land weer oplossen. Vrijdagmiddag in het uiterste noordoosten kans op een Cb met toppen tot ca. FL100.

Zicht:

Overwegend goed, maar vanuit Het Kanaal blijven mist en nevel de zuidelijke Noordzee oplopen richting de zuidwest- en westkust. In de nachtperiode kunnen mist en nevel zich over een deel van het westen van het land uitbreiden, overdag lost dit weer op. Bovendien is er in het noordoosten en oosten komende nacht kans op wat grondmist, dichter bij de rug.

Neerslag:

Vandaag droog. Op vrijdag zien we vooral voor het noordoosten een signaal voor een enkele bui, dit signaal is vooral in EC zichtbaar, in Hirlam wat meer boven het noordwesten van Duitsland, in de Harmoniemodellen eigenlijk helemaal niet.

Temperatuur:

De Harmoniemodellen geven de meest realistische weergave van het temperatuurverloop.

Sluiten