24/06/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-06-10 05:32:58 - 2021-06-11 24:00:00

Issued: 10-06-2021, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een ZW-NO georienteerde uitloper van het Azorenhoog ligt vandaag met de rugas boven het zuidoosten van ons land. In de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag zakt de rug zuidwaarts weg richting het noorden van Frankrijk. Aan de noordwestflank van de uitloper staat er een zwakke zuidwestelijke stroming. De lucht is van origine vrij warm en droog, in de grenslaag wordt er van het zuidwesten uit geleidelijk vochtigere lucht aangevoerd. Een lagedrukgebied zuidwest van IJsland beweegt noordoostwaarts richting de Noorse Zee, alwaar het later op vrijdag aankomt. De westelijke stroming boven onze omgeving neemt vrijdag in kracht toe. Een bij het laag behorend koufront trekt in de nacht naar zaterdag van het noordwesten uit ons land binnen. Daar vooruit bevindt zich nog een andere zwak inactief koufront.

Modelbeoordeling:

Het signaal voor stratus/mist boven het noordelijk deel van de FIR waar de modellen mee komen kan genegeerd worden, het zit er namelijk niet. Een ander verhaal is het voor de stratus/mist dat zich in Het Kanaal en de zuidelijke Noordzee bevindt. Alle modellen laten een noordoostelijke uitbreiding zien richting het zuidwestelijk kustgebied. HAP3 en HAQ2 lijken de actuele situatie nu het beste weer te geven, maar dat is natuurlijk geen garantie voor het verdere verloop. De strook met warmer zeewater vlak voor de Belgische en Nederlandse kust zorgt er mogelijk voor dat de stratus/mist daar (gedeeltelijk) oplost alvorens het onze kust kan bereiken, een effect wat mogelijk minder goed in de diverse Harmoniemodellen zit.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Voor de het gebied met mist en stratus boven de zuidelijke Noordzee zie ook modelbeoordeling. Mocht mist/stratus wel de kust bereiken dan zal deze overdag niet het land op kunnen komen, in de nacht naar vrijdag zou dit in het westen mogelijk wel kunnen gebeuren. Vandaag boven land overdag alleen de vorming van wat Cu-bewolking. In de nacht naar vrijdag zien we van het westen uit ook Sc-bewolking binnendrijven op nadering van het eerste zwakke koufront. Vrijdagochtend dus veel Sc-bewolking, deze zal geleidelijk gaan breken en overgaan in Cu-bewolking, waardoor de zon toch nog geregeld te zien zal zijn. Opmerkelijk is dat Hirlam deze Sc-bewolking niet laat zien. In het noordoosten zou er nog een enkele TCu/Cb tot ontwikkeling kunnen komen, toppen tot ca. FL120, zie progtemp EHGG. Ook de stratus in het westen zal vrijdagochtend boven land snel oplossen. Boven de Noordzee moeten we bedacht blijven op stratusvelden. Later op vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag een zone met frontale bewolking bij het volgende koufront, veelal Sc-bewolking.

Zicht:

Actueel enkele mistbanken, vooral in het noorden en noordoosten van het land. Lokaal is de mist verkeersbelemmerend. de mistbanken zullen in de vroege ochtend echter snel oplossen.

Neerslag:

Vandaag droog. Op vrijdag zien we vooral voor het noordoosten een signaal voor een enkele bui, dit signaal is vooral in EC zichtbaar, in Hirlam wat meer boven het noordwesten van Duitsland, in de Harmoniemodellen eigenlijk helemaal niet.

Temperatuur:

De Harmoniemodellen geven de meest realistische weergave van het temperatuurverloop.

Sluiten