24/06/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-06-09 23:45:12 - 2021-06-10 24:00:00

Issued: 09-06-2021, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een ZW-NO georienteerde uitloper van het Azorenhoog ligt vannacht over ons land. Overdag blijft de rug nog min of meer op zijn plek liggen maar in de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag zakt de rug zuidwaarts weg richting het noorden van Frankrijk. Een lagedrukgebied zuidwest van IJsland beweegt noordoostwaarts richting de Noorse Zee, alwaar het later op vrijdag aankomt. De westelijke stroming boven onze omgeving neemt vrijdag in kracht toe. Een bij het laag behorend koufront trekt in de nacht naar zaterdag van het noordwesten uit ons land binnen. Daar vooruit bevindt zich nog een andere zwak inactief koufront.

Modelbeoordeling:

Het signaal voor stratus/mist boven het noordelijk deel van de FIR waar de modellen mee komen kan genegeerd worden, het zit er namelijk niet. Een ander verhaal is het voor de stratus/mist dat zich in Het Kanaal bevindt, deze zal zich met een zuidwestelijke stroming door Het Nauw van Calais heen uitbreiden richting de zuidelijke Noordzee. Alle modellen laten deze uitbreiding ook wel zien, maar zoals gebruikelijk zijn er wel steeds detailverschillen in timing en uitgebreidheid van dit gebied.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

De stratus/mist boven Het Kanaal zal later vannacht de zuidelijke Noordzee gaan binnenlopen en overdag gaan uitbreiden richting onze zuidwestkust, in welke mate dat gebeurt is altijd even afwachten. Overdag zal de stratus niet het land op kunnen komen, maar in de nacht naar vrijdag zal deze wel het westen van het land kunnen binnenlopen. Boven land overdag alleen de vorming van wat Cu-bewolking. In de nacht naar vrijdag zien we van het westen uit ook Sc-bewolking binnendrijven op nadering van het eerste zwakke koufront. Vrijdagochtend dus veel Sc-bewolking, deze zal geleidelijk gaan breken en overgaan in Cu-bewolking, waardoor de zon toch nog geregeld te zien zal zijn. Opmerkelijk is dat Hirlam deze Sc-bewolking niet laat zien. In het noordoosten zou er nog een enkele TCu/Cb tot ontwikkeling kunnen komen, toppen tot ca. FL120, zie progtemp EHGG. Ook de stratus in het westen zal vrijdagochtend boven land snel oplossen. Boven de Noordzee moeten we bedacht blijven op stratusvelden. Later op vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag een zone met frontale bewolking bij het volgende koufront, veelal Sc-bewolking.

Zicht:

In het stratusgebied boven zee met vooral mist ligt actueel net buiten het FIR gebied. Boven land in de komende nacht enkele ondiepe mistbanken. Waarschijnlijk erg ondiep en snel oplossend. De grootste kans op mistbanken lijkt dan weggelegd voor het noorden en noordwesten, waar de vochtigste lucht aanwezig is.

Neerslag:

Vandaag droog. Op vrijdag zien we vooral voor het noordoosten een signaal voor een enkele bui, dit signaal is vooral in Hirlam en EC zichtbaar, in de Harmoniemodellen nauwelijks.

Temperatuur:

De Harmoniemodellen geven de meest realistische weergave van het temperatuurverloop.

Sluiten