24/06/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-06-09 11:50:59 - 2021-06-10 24:00:00

Issued: 09-06-2021, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

We bevinden ons onder invloed van een zuidwest-noordoost georienteerde uitloper van het Azorenhoog boven de Noordzee. Deze uitloper beweegt heel langzaam zuidoostwaarts en ligt boven ons land. Morgen schuift de as nog iets verder oostwaarts. Hierdoor draait de stroming van noord tot noordoost naar west tot zuidwest en krijgen we morgen met getransformeerde maritiem tropische lucht te maken. Het weer speelt zich af in de grenslaag, waarbij thermische effecten de drukverdeling overdag boven land bepalen.

Modelbeoordeling:

Het enige aandachtspunt is het mistveld net ten noorden van de FIR. Alle Harmonie versies berekenen dit gebied veel te ruim en vooral Hap1 houdt het te lang vast. Dat levert meteen twijfels op bij de oplossingen voor komende nacht waarbij de Harmonies mist en stratus door het Nauw van Calais onze kant op laten komen. Moet wel gezegd worden dat dan ook EC en Hirlam een stratus signaal geven. Opletten dus! st het volledig. Verder laten Hirlam en EC in het oosten aanvankelijk nog een lichte bui toe, maar gezien de droge laag onderin geloven we daar niet in.

Wind(stoten):

Overdag zwakke thermische effecten in de kustgebieden.

Bewolking:

Voor de mist en stratus boven de Noordzee, zie modelbeoordeling. Boven land langs de oostgrens wat Sc, in de middag in het oosten de meeste Cu-bewolking, toppen daar rond FL060 met een hoge basis.

Zicht:

In het stratusgebied boven zee met vooral mist ligt actueel net buiten het FIR gebied. Boven land in de komende nacht enkele ondiepe mistbanken. Waarschijnlijk erg ondiep en snel oplossend. De grootste kans op mistbanken lijkt dan weggelegd voor het noorden en noordwesten, waar de vochtigste lucht aanwezig is.

Neerslag:

Signaal voor vanmiddag in het oosten/noordoosten in EC/Hirlam lijkt niet realistisch, de profielen zijn onderin te droog.

Temperatuur:

Tmin landinwaarts wat lager dan in de meeste uitvoer. Tmax het beste in de Harmonie uitvoer.

Sluiten