24/06/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-06-09 05:32:36 - 2021-06-10 24:00:00

Issued: 09-06-2021, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

We bevinden ons onder invloed van een zuidwest-noordoost georienteerde uitloper van het Azorenhoog boven de Noordzee. Deze uitloper beweegt heel langzaam zuidoostwaarts en komt overdag boven ons land te liggen. Morgen schuift de as nog iets verder oostwaarts. Hierdoor draait de stroming van noord tot noordoost naar west tot zuidwest en krijgen we morgen met getransformeerde maritiem tropische lucht te maken. Het weer speelt zich af in de grenslaag, waarbij thermische effecten de drukverdeling overdag boven land bepalen.

Modelbeoordeling:

Het enige aandachtspunt is het mistveld boven het noorden van de FIR. De Hap2 uitvoer lijkt nog het beste op de waarnemingen, maar ook dit model heeft de zuidgrens te zuidelijk. In alle andere Harmonie-versies is het gebied veel te uitgebreid, EC daarentegen is onderin te droog en mist het volledig. Verder laten Hirlam en EC overdag nog lokaal een lichte bui toe, maar gezien de droge laag onderin.

Wind(stoten):

Overdag zwakke thermische effecten in de kustgebieden.

Bewolking:

Voor de mist en stratus boven de Noordzee, zie modelbeoordeling. Boven land langs de oostgrens wat Sc, in de middag in het oosten de meeste Cu-bewolking, toppen daar rond FL100 met een hoge basis.

Zicht:

In het stratusgebied boven zee vooral mist. Het noordelijk deel van de FIR blijft daarmee waarschijnlijk te maken houden. Boven land in de nacht enkele ondiepe mistbanken, dit is ook in de nacht naar donderdag het geval. Waarschijnlijk zullen deze erg ondiep zijn en snel oplossen. De grootste kans op mistbanken lijkt dan weggelegd voor het noorden en noordwesten, waar de vochtigste lucht aanwezig is.

Neerslag:

Signaal voor vanmiddag in het oosten/noordoosten in EC/Hirlam lijkt niet realistisch, de profielen lijken onderin te droog.

Temperatuur:

Tmin landinwaarts wat lager dan in de meeste uitvoer. Tmax het beste in de Harmonie uitvoer.

Sluiten