29/11/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-05-03 12:57:51 - 2020-05-04 24:00:00

Issued: 03-05-2020, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied ten zuidwesten van IJsland beweegt oostzuidoostwaarts en komt maandag overdag boven het noordwestelijke deel van de Noordzee te liggen. Vandaag bevindt ons land zich in een zadelgebied met een oost-west georiënteerde convergentiezone boven het midden van het land, wat in feite een vore vanuit het lagedrukgebied boven Scandinavië is. Deze zone is ook goed te herkennen in het windpatroon. Restanten van een zwakke occlusie liggen nog boven het noordoosten van de FIR en lossen op. Boven Noordwest-Frankrijk ligt een frontale zone, waarvan het occlusiepunt actueel boven Het Kanaal ligt. Dit occlusiepunt beweegt oostwaarts en passeert komende nacht als vlak lagedrukgebiedje net zuid van Limburg. Daarna wordt de stroming op nadering van het hoog geleidelijk noordoostelijk en anticyclonaal. De aangevoerde lucht wordt daarbij in de loop van de maandag kouder en droger.

Modelbeoordeling:

De synoptische ontwikkeling wordt door de diverse modellen eenduidig beschreven. De Harmonies, vooral HAP1, laten te veel grenslaagbewolking zien, Hirlam en EC weer te weinig. De realiteit ligt zoals vaker in het midden en daar gaan we ook voor de komende periode van uit. Het pessimistische HAP1-scenario oogt te fors om nog serieus rekening mee te houden. De zone met buien vanmiddag op de convergentielijn wordt door de modellen eenduidig weergegeven, zit weinig ruimtelijke variatie in. De koers van het laag bij de afloper is nog niet helemaal zeker. Een kleine noordelijke verschuiving kan er voor zorgen dag Zuid-Limburg ook in de slechte zicht- en wolkencondities komt. Ook zijn er verschillen in de neerslag behorend bij deze afloper, HAP1 laat de (lichte) neerslag net als Hirlam en EC tot halverwege het land komen, terwijl HAP2 de neerslag beperkt houdt tot het zuidoosten. HAP3 zit daar net een beetje tussenin.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Bij de occlusierestanten een mengeling van ondiepe convectieve bewolking en stratiforme bewolking, lokaal zien we ook wat stratus. Verder zien we ook zuid van de occlusie velden met Sc/Ac. Vanmiddag in de convergentiezone de vorming van Cu/TCu en lokaal CB, tophoogte nog net tot FL100. De wat dikkere frontale bewolking behorende bij de frontale afloper breidt zich in de loop van de middag over de zuidelijke helft van het land uit. De slechtste condities blijven boven het de zuidelijke helft van België, maar mogelijk krijgt Zuid-Limburg vannacht ook nog net wat stratus mee, maar de kans daarop lijkt nu erg klein. Verder naar het noorden ook opklaringen. In de loop van de maandag worden de Sc-velden met een in kracht toenemende noordoostelijke stroming geleidelijk naar het zuiden verdrongen en klaart het van het noorden uit steeds verder op. Boven land ontstaan dan uiteraard wel ook nog enkele cumuli, in het zuiden bereiken deze wellicht nog net het TCu-niveau met toppen tot FL090.

Zicht:

In de polaire lucht goede zichtcondities, in de buien uiteraard kortdurend teruglopend. De frontale neerslag in het zuiden van vanavond valt uit bewolking waarvan de toptemperatuur niet per se laag genoeg is voor verijzing. Dat betekent dat coalescentie hier en daar het dominante proces voor neerslagsvorming zou kunnen worden, met kleinere regendruppels en meer effect op het zicht tot gevolg. Ook kan het dichter bij het laagje nevelig zijn. Komende nacht ligt de rugas van het Atlantische hoog boven de Duitse Bocht en is het noordoosten gevoelig voor nevel en mistbanken. Een dikke mistlaag wordt het waarschijnlijk niet, gezien de toch al kortere nachten.

Neerslag:

Op de convergentiezone vanmiddag enkele buien, vooral landinwaarts. CAPE van max. 100-200 J/kg en een schering van ca. 10 kn is de convectiemodus single cell. De frontale afloper zorgt later zondagavond en in de nacht naar maandag in het zuiden voor af en toe lichte regen. Maandagmiddag in het zuiden wellicht nog een enkel licht buitje.

Temperatuur:

Komende nacht in het noord(oost)en bij de rugas lokaal 2-3°C en kans op vorst aan de grond. Elders meer wind (en/of) bewolking.

Sluiten