29/11/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-05-03 05:03:07 - 2020-05-04 24:00:00

Issued: 03-05-2020, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Tussen een hogedrukgebied bij IJsland en een hoog boven het zuidwesten van Duitsland ligt er een zadelgebied boven de westelijke Noordzee. Vanochtend staat er boven ons land een zwakke convergente westelijke stroming. Restanten van een zwakke occlusie liggen boven de noordelijke helft van de FIR en deels ook boven het noorden van het land. De convergentiezone bevindt zich momenteel van het zuiden van Noord-Holland richting Twente. Van het westen komt het zadelgebied boven ons land te liggen, de convergentiezone komt dan min of meer west oost georiënteerd van Flevoland richting Twente te liggen. Vanavond en in de nacht naar maandag trekt een vlak laagje met daarin een frontale afloper van west naar oost over België, mogelijk ook net over Zuid-Limburg. Tegelijkertijd ontwikkelt zich een hogedrukgebied tussen IJsland en Schotland met een uitloper tot over de Noordzee. Maandag overdag beweegt het hoog naar het noordwestelijk deel van de Noordzee, wordt de noordoostelijke stroming boven onze omgeving anticyclonaal en neemt wat in kracht toe. De aangevoerde lucht wordt in de loop van de maandag geleidelijk kouder en droger.

Modelbeoordeling:

De synoptische ontwikkeling wordt door de diverse modellen eenduidig beschreven. Qua bewolking lijkt HAP3 er momenteel het beste op te zitten, maar deze mist weer een groot deel van de hoge bewolking boven het noorden van Frankrijk en het westen van België. De zone met buien vanmiddag op de convergentielijn wordt door de modellen eenduidig weergegeven, zit weinig ruimtelijke variatie in. De koers van het laag bij de afloper is nog niet helemaal zeker. Een kleine noordelijke verschuiving kan er voor zorgen dag Zuid-Limburg ook in de slechte zicht- en wolkencondities komt. Ook zijn er verschillen in de neerslag behorend bij deze afloper, HAP1 laat de (lichte) neerslag net als Hirlam en EC tot halverwege het land komen, terwijl HAP2 de neerslag beperkt houdt tot het zuidoosten. HAP3 zit daar net een beetje tussenin.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

Bij de occlusierestanten een mengeling van ondiepe convectieve bewolking en stratiforme bewolking, lokaal zien we ook wat stratus. Verder zien we ook zuid van de occlusie velden met Sc/Ac. Vanmiddag zie we vooral in de convergentiezone de vorming van Cu/TCu, tophoogte nog net tot FL100. Boven de noordelijke helft van de FIR boven de Noordzee en deels ook boven het noorden van het land blijft nog lang vrij veel stratiforme bewolking aanwezig. Daarnaast zien we vanochtend ook veel hoge bewolking van de frontale zone die ten zuidwesten van ons land ligt over het ons land bewegen. De wat dikkere frontale bewolking behorende bij de frontale afloper breidt zich in de loop van de middag over de zuidelijke helft van het land uit. De slechtste condities blijven boven het de zuidelijke helft van België, maar mogelijk krijgt Zuid-Limburg vannacht ook nog net wat stratus mee. Verder naar het noorden ook opklaringen. In de loop van de maandag worden de Sc-velden met een in kracht toenemende noordoostelijke stroming geleidelijk naar het zuiden verdrongen en klaart het van het noorden uit steeds verder op. Boven land ontstaan dan uiteraard wel ook nog enkele cumuli, in het zuiden bereiken deze wellicht nog net het TCu-niveau met toppen tot FL100.

Zicht:

Actueel vooral in de convergentiezone nevel met lokaal ook een enkele mistbank, deze zullen spoedig oplossen. Verder zien we in de polaire lucht goede zichtcondities, in de buien uiteraard kortdurend teruglopend. In de nacht naar zaterdag zal de frontale neerslag in het zuiden waarschijnlijk geen zichtverslechtering opleveren, mogelijk alleen in Zuid-Limburg wanneer het laagje een wat noordelijker koers kiest.

Neerslag:

Uit de bewolking slechts zeer lokaal wat lichte regen, stelt weinig voor. Op de convergentiezone vanmiddag enkele buien in een strook van west naar oost van grofweg Flevoland richting Twente. CAPE van max. 100-200 J/kg en een schering van ca. 10 kn is de convectiemodus single cell. De frontale afloper zorgt later zondagavond en in de nacht naar maandag in het zuiden voor af en toe lichte regen. Maandagmiddag in het zuiden wellicht nog een enkel licht buitje.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten