24/06/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-05-09 12:17:38 - 2021-05-10 24:00:00

Issued: 09-05-2021, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Ten oosten van een lagedrukgebied nabij Ierland staat een zuidelijke stroming waarmee in onze omgeving (in de warme sector) continentaal tropische lucht wordt aangevoerd. Een gebied met nog hogere theta-w waardes, beweegt noord-noordoostwaarts over het land. Deze situatie heeft de kenmerken van een Spaanse pluim, in het theta-w patroon oogt dit systeem als een secundair frontaal systeem in de warme sector. In de loop van de avond trekt er een zwakke thermische vore over met name de westelijke helft van ons aandachtsgebied. Het sterk golvende koufront, behorende bij eerdergenoemd lagedrukgebied, passeert maandagochtend van zuidwest naar noordoost, waarna we weer in getransformeerde maritiem polaire lucht terecht komen. Doordat het koufront golfvorming vertoond blijft het maandagmiddag mogelijk nog enige tijd schampen tegen onze oostgrens.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtpunt voor deze periode is de kans op (zware) convectie. De modellen geven een goede indicatie echter actueel blijken de hoeveelheid, de posities en de activiteit van de buien sterk af te wijken. Het gebied waarin deze voorkomen is veel uitgebreider en in de eerste reeks komen geen windstoten voor, overigens wel (kleine)hagel, waardoor de code geel gerechtvaardigd is. De buienactiviteit gaat langer door dan in de diverse modellen aangegeven, hierdoor zijn diverse amenderingen nodig geweest. Verder is een sigmet uitgegeven. Vanavond geven de modellen een nieuwe cluster weer, De inschatting voor code oranje is inmiddels onder de marge uitgekomen. Nog steeds lijkt de nadruk bij deze cluster te liggen op de (noord)westelijke helft van ons land, al lijken de (lichtere)buien van morgenochtend nu wel wat oostelijker uit te komen in de modellen. De zwaarste buien worden nog wel steeds voor vanavond berekend. Er is er nog steeds onzekerheid qua positie en timing van de buien. Van model tot model en van run tot run zien we steeds wat verschillen. Zoals altijd wordt convectieve neerslag (en de bijbehorende windstoten en andere randverschijnselen) door de hoge resolutiemodellen realistischer weergegeven. Vooralsnog alleen code geel uitgegeven voor het westen van het land, weer een kwestie van nowcasten.

Wind(stoten):

Bij de buien van vanavond laten de Harmoniemodellen uitschieters zien in de range 41-48 kn (75- 90 km/u), het belangrijkste aandachtspunt. De progtemps zien er vlak voor het arriveren van die buien in de onderste 5000 vt droog en onstabiel uit en de convectieve handmethode geeft uitschieters tot 40 kn. De onderste paar honderd meter stabiliseren a.g.v. de dagelijkse gang vrij snel. De NAPE kan in deze situatie een grote rol spelen in de zwaarte van de windstoten, dit is wat de Harmoniemodellen dan ook expliciet berekenen. Qua locatie houden de modellen het vooral op de westelijke helft van het land, maar een iets oostelijker positie (westelijke helft) is niet uit te sluiten. Ook maandagochtend zijn windstoten bij de zwaardere buien niet helemaal uitgesloten, dan waarschijnlijk weer in de orde van 35 kn, er staat dan echter al wel duidelijk meer gradient.

Bewolking:

De vanochtend binnengelopen buien zijn inmiddels bijna het land uit, echter nog steeds komen er, weliswaar meer geïsoleerde exemplaren vanuit het zuiden binnen. Vanavond op de thermische vore opnieuw diepe convectieve bewolking, toppen tot ca. FL380. Ook deze Cb's ontstaan niet vanaf de grond. In de nacht naar maandag eerst weer enkele opklaringen, maar later in de nacht naar maandag en maandagochtend van het zuidwesten uit toenemende bewolking bij het koufront. Ook op het koufront zijn enkele ingebedde Cb's mogelijk. Wat ook opvalt is dat vanaf de nacht naar maandag boven de Noordzee, mogelijk ook de noordwestkust, eigenlijk alle modellen wel een signaal voor mist en/of lage stratus hebben, met name in gebieden met weinig wind (de frontale vore, het occlusiepunt), hetgeen te verklaren is door de uitstroom van hoge dauwpunten over het relatief koude zeewater.

Zicht:

Goed, in de intensieve buien waarschijnlijk kortdurend matige tot slechte zichten. In de nacht naar maandag in het noordwestelijk deel van de FIR op de Noordzee en boven het noordwestelijke kustgebied waarschijnlijk matige tot slechte zichten (mogelijke mist) a.g.v. de hoge dauwpunten over het relatief koude zeewater.

Neerslag:

Zowel actueel als vanavond dus stevige (onweers)buien, met de nadruk op de noordwestelijke helft van het land. Met een MUCAPE van 700-1000 J/kg en lokaal een effectieve schering (1-6 km) van 20-30 kn kunnen er goed georganiseerde multicells ontstaan, mogelijk zelfs een MCS. Echte dynamische forceringen zijn lastig te vinden in de modelvelden, waarschijnlijk speelt warmteadvectie de grootste rol. Bij de buien in de avond speelt convergentie bij de thermische vore waarschijnlijk de grootste rol, de MUCAPE is met 1000-1500 J/kg dan hoger dan in de ochtend, de effectieve schering blijft ongeveer gelijk. Bij de ingebedde buien bij het koufront maandagochtend speelt PVA aan de voorzijde van een inkomende hoogtetrog mogelijk een rol. Ook bij deze buien is onweer en hagel waarschijnlijk. De Harmoniemodellen komen verder met hoge bliksemintensiteiten en geven ook een signaal voor zomerhagel, bij de buien van vanavond is dit signaal wat sterker dan bij de buien vanochtend.

Temperatuur:

In de tropische lucht vanmiddag maxima van 18°C op de Wadden tot lokaal mogelijk 26°C in het zuidoosten. De temperatuurstijging in het westen en noorden zal aanvankelijk getemperd worden door bewolking en neerslag.

Sluiten