24/06/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-05-08 12:23:04 - 2021-05-09 24:00:00

Issued: 08-05-2021, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de oostflank van een lagedrukgebied ten westen van Ierland staat een zwakke zuid- tot zuidwestelijke stroming waarmee aanvankelijk van oorsprong maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Op nadering van het oostwaarts bewegende laag wordt de stroming geleidelijk sterker. Vanmiddag passeert het bijbehorende warmtefront van zuidwest naar noordoost ons land, waarna warme, maritiem tropische lucht wordt aangevoerd. Een gebied met hoge theta-w waardes, dat zich actueel boven het zuiden van Frankrijk bevindt, beweegt noordwaarts en komt vandaag geleidelijk dichterbij. Zondagochtend beweegt het over ons land noordoostwaarts. Deze situatie heeft de kenmerken van een Spaanse pluim, in het theta-w patroon oogt dit systeem als een secundair frontaal systeem in de warme sector.

Modelbeoordeling:

Alle modellen laten voor de komende periode een eenduidige synoptische ontwikkeling zien. Ook qua bewolking en neerslag laten de modellen een vergelijkbaar beeld zien. Het enige wat afwijkt is dat alleen Hirlam in de warme sector nog een zwak neerslagsignaal genereert. Gezien de progtemps gaat het om bewolking die nauwelijks dik genoeg is voor neerslag, laat staan dat deze de grond zou kunnen bereiken, dus we gaan hier voorlopig niet vanuit. Zondagochtend lijken de buien bij the theta-w tong zich te concentreren op de westelijke kuststrook en de Noordzee. In de (zondag)avond volgt een tweede gebied gebied met onstabiliteit op hoogte, dit komt ook advectief vanuit Frankrijk. De modellen laten onweer, hagel en windstoten zien. Hierop hebben we een kansinschatting gemaakt en komen nu op 37,5% kans op een code Oranje.

Wind(stoten):

Seinen 6-7 Bft vanmiddag nabij en achter het warmtefront, deze verdwijnen later op de avond. Zondagochtend moeten we rekening houden met eventuele windstoten bij de onweersbuien. Omdat de buien niet surface-based zijn zullen de uitschieters waarschijnlijk beperkt blijven tot maximaal 30 kn, overeenkomend met de Harmonies. Zondagavond laat en in de nacht naar maandag zien we in de Harmonies wel een indicatie voor zware windstoten bij nieuwe onweersbuien die advectief binnentrekken, zie beoordeling.

Bewolking:

Een frontaal pakket frontale stratiforme bewolking, nabij het grondfront ook stratus boven zee en het noorden. In de nacht naar zondag hooguit enkele velden Ac-bewolking, verder geen significante bewolking. Zondagochtend bij het binnenlopen van de hoge theta-w waardes zien we een gebied met onstabiele middelbare bewolking met geclusterde Cb's, progtemps laten toppen toe tot FL370. Buiten dit gebied zien we alleen wat dunne sluierbewolking. Zondagavond op nadering van het koufront opnieuw diepe convectieve bewolking.

Zicht:

In de neerslag alleen in de wat intensievere regen mogelijk matige zichtcondities. Zondag in de intensieve buien waarschijnlijk kortdurend matige tot slechte zichten.

Neerslag:

Bij het warmtefront stratiforme neerslag. Zondagochtend en avond op het gebied met hoge theta-w waardes zien we stevige (onweers)buien. Met een MUCAPE van 700-1000 J/kg en lokaal een effectieve schering (1-6 km) van 30-40 kn kunnen er goed georganiseerde multicells ontstaan, mogelijk zelfs een MCS. Onweer is bij deze buien waarschijnlijk, de Harmoniemodellen komen met hoge bliksemintensiteiten. De modellen geven ook een signaal voor zomerhagel.

Temperatuur:

Later vanmiddag en vanavond instroom van beduidend warmere lucht. In het zuiden dan Tx van 16 graden. In de nacht naar zondag komt de temperatuur op veel plaatsen niet meer beneden de 10°C. Zondag overdag maxima van 20°C langs de kust tot lokaal 27°C in het zuidoosten. De temperatuurstijging in het westen en noorden zal aanvankelijk getemperd worden door bewolking en neerslag.

Sluiten