24/06/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-05-07 12:02:19 - 2021-05-08 24:00:00

Issued: 07-05-2021, forecaster: nolet
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een omvangrijk lagedrukgebied boven Scandinavie hebben we in onze omgeving te maken met een west- tot noordwestelijke stroming waarmee maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Vanavond en komende nacht trekt een zuid-noord georienteerde rug van west naar oost over ons land. Daarna komen we onder invloed van een lagedrukgebied ten westen van Ierland en draait de stroming geleidelijk naar een zuidwestelijke richting. Zaterdagmiddag passeert het bijbehorende warmtefront van zuidwest naar noordoost ons land, waarna warme, maritiem tropische, lucht wordt aangevoerd.

Modelbeoordeling:

In grote lijnen komen de modellen wel overeen met elkaar en met de werkelijkheid. Slechts nog een enkele kleine bui, HAP1 geeft die nog het beste weer. Zwaartepunt van de frontale neerslag ligt morgen vooral ten westen van ons land. Minste neerslag in het oosten. In de warme sector geeft alleen Hirlam zaterdagavond nog een neerslagsignaal maar gezien de bijbehorende progtemps lijkt dat overdreven. Andere modellen geven niets.

Wind(stoten):

Aan de zuidwestflank van de trog actueel even wat meer wind, verder geen bijzonderheden. Eerstvolgende seinen (6-7 Bft) zien we pas zaterdagmiddag verschijnen nabij en achter het warmtefront.

Bewolking:

Cu en een enkele TCu. De onstabiliteitsdiepte neemt op nadering van de rug geleidelijk verder af. Vanavond en komende nacht weinig of geen bewolking, later in de nacht van het zuidwesten uit de eerste hoge frontale bewolking die binnenkomt. Overdag verder toenemend. Nabij het grondfront ook stratus boven zee. Modellen geven geen van alle St boven land aan.

Zicht:

In de polaire lucht buiten de buien uitstekende zichtcondities. Komende nacht een kans op nevel in het noorden en noordoosten.

Neerslag:

Zeer lokaal een kleine bui. Vanavond en komende nacht droog. Zaterdag overdag bij en voorafgaand aan het warmtefront stratiforme neerslag.

Temperatuur:

Komende nacht lokaal dicht bij het vriespunt. Zaterdag eind van de dag instroom van beduidend warmere lucht. In het zuiden dan Tx van 16 graden.

Sluiten