09/05/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-05-04 23:34:15 - 2021-05-05 24:00:00

Issued: 04-05-2021, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied nabij Denemarken trekt oostwaarts. Wij bevinden ons hierdoor in een westelijke stroming van polaire lucht. Een secundaire occlusie aan de zuidwestkant van het laag trekt min of meer evenwijdig aan de stroming over het zuiden. Een noordoost-zuidwest georiënteerde hoogtetrog bereikt aan het einde van de nacht de westkust, trekt zuidoostwaarts en verlaat aan het einde van de ochtend het zuidoosten. Een randstoring bereikt donderdagochtend Bretagne en trekt vervolgens richting Luxemburg, waar het donderdagavond aankomt. Op 500 hPa gaat dit gepaard met de passage van een kortgolvige hoogtetrog die donderdagavond oostwaarts over Noord-Frankrijk, België en uiteindelijk Limburg trekt. Een hoogtelaag ligt actueel ten noorden van Schotland, trekt zuidwaarts langs de Britse oostkust en buigt donderdagmiddag af richting Denemarken. Dit hoogtelaag trekt hierbij ten noorden van ons land.

Modelbeoordeling:

EC en in mindere mate Harmonie40 hebben actueel te weinig buien, maar de modellen zijn zeker bruikbaar. Ook het verdere verloop is consistent. Ten noorden van de Wadden is actueel nog St aanwezig, het signaal hiervoor zit eigenlijk alleen in HAP1. De zware windstoten in het Waddengebied worden door alle modellen iets overdreven. Het valt niet uit te sluiten dat er af en toe nog 75 km/u gemeten wordt, vooral later vanmiddag.

Wind(stoten):

6-7 Bft boven zee, later vanmiddag in het oostelijk Waddengebied mogelijk tijdelijk 8 Bft. Vanaf vanmiddag gaat de wind van het zuidwesten uit wel steeds verder afnemen. Donderdagochtend zijn alle seinen naar verwachting ingetrokken. Het signaal voor zware windstoten in het Waddengebied blijft erin zitten tot vanavond, maar zoals gezegd zitten de modellen iets te hoog.

Bewolking:

Cu/Cb's, toppen FL180. Toppen gaan steeds hoger worden, tot FL250. Na vanmiddag nemen tophoogtes weer af. Donderdag halen we niet meer dan FL150. Boven het noordoosten van de FIR Sc, lokaal St 500-1000 vt.

Zicht:

Buiten de zichtverslechteringen in neerslag is er donderdagochtend in opklaringen kans op een mistbank.

Neerslag:

Buien. Lokaal met onweer en korrelhagel. Overdag komt dan mogelijk op wat meer plaatsen onweer en hagel voor, mogelijk nog wat grotere korrelhagel tot 1 cm. De schering is inmiddels aan het afnemen en de organisatiegraad van de buien wordt kleiner. In de nacht naar donderdag ligt de CAPE rond 400 J/kg, er is dan nog een enkele geïsoleerde bui. Overdag leeft de buiigheid weer flink op tijdens het zuid langstrekken van de randstoring en de kortgolvige hoogtetrog. Wellicht speelt inzaaiing een rol. Schering neemt toe, CAPE rond 200 J/kg. Matige organisatie. Kans op hagel en onweer klein.

Temperatuur:

Tn donderdagochtend mogelijk lokaal rond het vriespunt.

Sluiten