09/05/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-05-04 18:12:01 - 2021-05-05 24:00:00

Issued: 04-05-2021, forecaster: Huiskamp
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied ten westen en bij Denemarken trekt oostwaarts. We bevinden ons in maritiem polaire lucht. Een ingedraaide occlusie trekt over het Waddengebied oostwaarts. Een secundaire occlusie aan de ZW kant van het laag trekt min of meer evenwijdig aan de stroming over het zuiden. Woensdag overdag passeert een trog. Donderdag trekt een randstoring over het noorden van Frankrijk oostwaarts, bij ons passeert dan een hoogtetrog.

Modelbeoordeling:

De uitvoer is op synoptische schaal goed bruikbaar. Belangrijkste aandachtspunt vandaag zijn de windstoten, waarbij de EC uitvoer zoals vaak te overdreven is. We volgen de Harmonie/Hirlam uitvoer die actueel en in dit soort omstandigheden normaliter beter zijn. Wat opvalt is dat de Harmonie40 uitvoer woensdag overdag te weinig convectie lijkt te hebben bij de passage van de trog.

Wind(stoten):

De Harmonie uitvoer en de Hir uitvoer wijken voor de gemiddelde wind weinig af van de actualiteit en kunnen gebruikt worden. De windstoten zijn in alle uitvoer boven land meestentijds wat aan de hoge kant, in de EC uitvoer duidelijk veel te hoog. Bij buien in de zuidelijke helft kunnen dinsdagavond eerst echter nog wel windstoten tot circa 80 km/uur optreden, in de heuvels van Limburg tot 90 km/uur. Aan de kust wijken de uitschieters weinig af van de uitvoer, behalve de te hoge EC uitvoer.

Bewolking:

Nabij het laag in de indraaiende occlusie lokaal St 500-1000 vt en gelaagde bewolking. Elders convectieve bewolking. Donderdag in het zuiden ook stratiforme bewolking met een hoge basis.

Zicht:

Buiten buien goed zicht.

Neerslag:

In het zuiden gaan de buien tot ongeveer FL200, vanaf de nacht naar woensdag geleidelijk FL250 met toppen rond -30 C, later -40 C. In het noorden gaan de buien veel minder hoog, tot FL180. In het zuiden is er dan ook af en toe onweer en korrelhagel tot circa 1/2 cm. Na woensdagmiddag neemt de onstabiliteitsdiepte in het noorden af naar ongeveer FL150, in het zuiden naar ongeveer FL100. CAPE is 300-400 J/kg, landinwaarts in de nacht uiteraard niet vanaf de grond. Woensdag overdag wordt de CAPE nog wat hoger, tot 700 J/kg, er komt dan mogelijk op wat meer plaatsen onweer en hagel voor, mogelijk nog wat grotere korrelhagel tot 1 cm. Donderdag ligt de CAPE rond 400 J/kg, er is dan nog een enkele geïsoleerde bui. De schering neemt in de loop van dinsdagavond duidelijk af, in het zuiden van ongeveer 25 kn naar ongeveer 20 kn, in het noorden van ongeveer 20 naar 15 kn. De convectiemodus is het noorden meestal single cell, in het zuiden multicell.

Temperatuur:

Aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar.

Sluiten