09/05/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-05-04 10:21:31 - 2021-05-05 24:00:00

Issued: 04-05-2021, forecaster: boonstra
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidflank van een lagedrukgebied boven het noordwesten van de FIR wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Het laag trekt oostwaarts en bereikt woensdagochtend Zuid-Zweden en bereikt in de nacht naar donderdag de Oostzee. Bijbehorend NO-ZW georiƫnteerde koufrontocclusie verlaat aan het begin van de middag het zuidoosten. Met een jet dwars op het frontvlak is de koudere lucht op hoogte eerder doorgekomen dan aan de grond, wat bij de occlusie zelf al voor een onstabiele situatie zorgt. Ten westen van de occlusie wordt de bovenlucht steeds kouder. De occlusie draait om het laag en dit deel schampt gedurende een groot deel van de dag het noorden van het land. Tevens trekt een kortgolvige hoogtetrog aan het begin van de middag van zuidwest naar oost. Van het westen uit bereikt een W-O georienteerde convergentielijn/occlusie vanmiddag het land en komt vanmiddag/vanavond en komende nacht lange tijd vrijwel evenwijdig aan de stroming boven de zuidelijke helft te liggen. Pas morgenochtend trekt deze occlusie zuidoostwaarts weg. Morgen aan het einde van de ochtend bereikt een NO-ZW georienteerde hoogtetrog het noordwesten, deze trekt in de eerste helft van de middag naar zuidoost.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien zijn de modellen consistent en bruikbaar. Belangrijkste aandachtspunt vandaag zijn de windstoten, waarbij EC zoals vaak te overdreven is met in een groot deel van het land uitschieters in de orde 90-100 km/u (in Limburg en in het westen lokaal zelfs meer). We volgen Harmonie/Hirlam, die actueel en in dit soort omstandigheden normaliter beter presteren. Ook (het niet geverifieerde) KEPS geeft geen enkele kans op uitschieters van meer dan 100 km/u. Wat opvalt is dat Harmonie40 morgen te weinig buien lijkt te hebben bij de passage van de trog.

Wind(stoten):

Voor de gemiddelde wind volgen we Harmonie40/Hirlam. Waarschuwingen voor zware windstoten, in de avond van het zuiden uit vrijwel overal afnemend. In de kustprovincies en in Limburg (door het relief) windstoten 75-90 km/u, elders 75-80 km/u. Vooral bij buien kan door uitwisseling de wind even fors aantrekken in het gehele land. Hoewel de wind vanaf vanavond op de meeste plaatsen gaat afnemen, blijft de kans op zware windstoten in het Waddengebied en het noordelijk kustgebied tot morgenmiddag bestaan. Boven zee actueel seinen voor 6+ Bft, morgen in de loop van de ochtend van het zuiden uit verdwijnend, het noordelijk zeegedeelte heeft tot en met donderdag te maken met 6+ Bft.

Bewolking:

Nabij het laag en de indraaiende occlusie lokaal St 500-1000 vt. Elders convectieve bewolking in de polaire lucht Cu/Sc en zo nu en dan geclusterde/opgelijnde Cb's, toppen aanvankelijk rond FL150/-15C, later in de middag en avond vanwege de koudere bovenluchten geleidelijk tot FL200/-20, in de nacht naar woensdag tot FL230/-30C. Morgen overdag toppen tot FL100, in buien buien tussen FL150/-18C, bij de hoogtetrog tot FL200/-30C. In het noordelijke deel van de FIR morgen overdag aanhoudende kans op St.

Zicht:

In de frontale neerslag en in de buien matige tot slechte zichtcondities.

Neerslag:

Talrijke geclusterde/opgelijnde buien. Bij en achter de occlusie zien we tot vanavond een effectieve schering van ca. 30 kn, zo nu en dan tot rond 35 kn, de CAPE-waarden zijn laag met een MUCAPE van 100-200 J/kg, vanavond iets toenemend.. De verwachte convectieve modus is overdag bij en achter de occlusie beter georganiseerde multicells, en indien er weinig interferentie van buien in de buurt is, een kleine kans op low-topped supercells. De kans op hagel en onweer bij deze buien neemt geleidelijk toe, vooral vanavond en in de nacht naar woensdag. De schering neemt dan wel af naar ca. 20 kn, maar de convectiemodus blijft multicel. Morgen bij de trog ook

Temperatuur:

Aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar.

Sluiten