09/05/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-05-04 05:31:03 - 2021-05-05 24:00:00

Issued: 04-05-2021, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied ten westen van het uiterste noorden van de FIR trekt oostwaarts en bereikt woensdagochtend Zuid-Zweden. Bijbehorend NO-ZW georiƫnteerd occluderend frontaal systeem passeert vanmiddag als koufrontocclusie de oostgrens. Met een jet dwars op het frontvlak komt koudere lucht op hoogte eerder door dan aan de grond, wat voor een onstabiele situatie zorgt. Na passage wordt de bovenlucht steeds kouder. De occlusie draait om het laag en dit deel schampt gedurende een groot deel van de dag het noorden van het land.

Modelbeoordeling:

Belangrijkste aandachtspunt zijn de windstoten, waarbij EC zoals vaak te overdreven is met in 3/4 van het land 90-100 km/u (lokaal zelfs meer). We volgen Harmonie, dat met name in dit soort omstandigheden goed zou moeten presteren. Actueel zitten alle modellen er vrij goed op, al hadden ze de zware windstoten eerder vannacht in het zuidoosten niet. Harmonie40 heeft op woensdag te weinig buien.

Wind(stoten):

Voor de gemiddelde wind volgen we Harmonie40. Waarschuwingen voor zware windstoten, het langdurigst in het noorden. Vooral bij buien kan door uitwisseling de wind even fors aantrekken.

Bewolking:

Lokaal St 500-1000 vt bij het laag en de occlusie die er omheen draait. Op het grondfront is de bewolking tevens convectief van karakter met Sc/Cu en embedded Cb's, toppen FL150. Vandaag overdag in de polaire lucht veelal convectieve bewolking (CU/Sc), Cb-toppen aanvankelijk tot FL150, later in de middag en avond vanwege de koudere bovenluchten geleidelijk tot FL200, in de nacht naar woensdag tot FL230.

Zicht:

In de frontale neerslag en in de buien matige tot slechte zichtcondities.

Neerslag:

De frontale neerslag heeft de oostgrens inmiddels gepasseerd. Vanaf nu alleen nog buien. Bij en achter de occlusie zien we tot vanavond een effectieve schering van ca. 30 kn, zo nu en dan tot rond 35 kn, de CAPE-waarden zijn laag met een MUCAPE van rond de 200 J/kg. De verwachte convectieve modus is overdag bij en achter de occlusie beter georganiseerde multicells, en indien er weinig interferentie van buien in de buurt is, een kleine kans op low-topped supercells. De kans op hagel en onweer bij deze buien neemt geleidelijk toe, vooral vanavond en in de nacht naar woensdag. De schering neemt dan wel af, maar de convectiemodus blijft multicel.

Temperatuur:

Aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar.

Sluiten