09/05/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-05-03 23:41:46 - 2021-05-04 24:00:00

Issued: 03-05-2021, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven Noord-Engeland trekt oostwaarts en bereikt woensdagochtend Zuid-Zweden. Bijbehorend NO-ZW georiƫnteerd occluderend frontaal systeem bereikt spoedig het westen van het land en passeert vanmiddag als koufrontocclusie de oostgrens. Met een jet dwars op het frontvlak komt koudere lucht op hoogte eerder door dan aan de grond, wat voor een onstabiele situatie zorgt. Na passage wordt de bovenlucht steeds kouder. De occlusie draait om het laag en dit deel schampt gedurende een groot deel van de dag het noorden van het land.

Modelbeoordeling:

Afgaande op de grondwaarnemingen overdrijft Hirlam actueel de neerslag. Actueel wordt er vooral regen afgetapt in het noordwesten. Belangrijkste aandachtspunt zijn de windstoten, waarbij EC zoals vaak te overdreven is met in 3/4 van het land 90-100 km/u. We volgen Harmonie, dat met name in dit soort omstandigheden goed zou moeten presteren.

Wind(stoten):

Voor de gemiddelde wind volgen we Harmonie40. Waarschuwingen voor zware windstoten, het langdurigst in het noorden. Vooral bij buien kan door uitwisseling de wind even fors aantrekken.

Bewolking:

Lokaal bij het koufront (en later de occlusie) St 500-1000 vt. Later alleen nog bij het laag en de occlusie die er omheen draait. Op het grondfront is de bewolking tevens convectief van karakter met Sc/Cu en embedded Cb's, toppen FL150. Vandaag overdag in de polaire lucht veelal convectieve bewolking (CU/Sc), Cb-toppen aanvankelijk tot FL150, later in de middag en avond vanwege de koudere bovenluchten geleidelijk tot FL200, in de nacht naar woensdag tot FL230.

Zicht:

In de frontale neerslag en in de buien matige tot slechte zichtcondities.

Neerslag:

De frontale neerslag heeft de noordwestkust bereikt en trekt vannacht van west naar oost over het land. Later in de nacht en vroege ochtend zien we op het grondfront convectieve neerslag. Na passage van de occlusie zien we nog verhoogde convectieve activiteit bij de trog en de indraaiende occlusie. Bij en achter de occlusie zien we tot morgenavond een effectieve schering van ca. 30 kn, zo nu en dan tot rond 35 kn, de CAPE-waarden zijn laag met een MUCAPE van rond de 200 J/kg. De verwachte convectieve modus is morgen overdag bij en achter de occlusie beter georganiseerde multicells, en indien er weinig interferentie van buien in de buurt is, een kleine kans op low-topped supercells. De kans op hagel en onweer bij deze buien neemt geleidelijk toe, vooral in de avond en nacht naar woensdag.

Temperatuur:

Aanhoudend te koud voor de tijd van het jaar.

Sluiten