09/05/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-05-03 16:38:23 - 2021-05-04 24:00:00

Issued: 03-05-2021, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidoostflank van een lagedrukgebied boven Groot-Brittanniƫ wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Restanten van een oude occlusie, gepaard gaand met wat convergentie op hoogte, boven het midden en noordoosten van het land verlaten het noordoosten in de loop van de avond. Vanavond neemt de zuidwestelijke stroming in kracht toe op nadering van het actieve laag, dat vannacht en morgen overdag via het noorden van Engeland en de Noordzee naar Denemarken zal trekken. Het bijbehorende occluderende front passeert ons land vannacht, het front heeft de kenmerken van een split-level front (de jet maakt een vrij grote hoek met het grondfront). Morgen overdag volgt een trog, die in de ochtend en het begin van de middag van west naar oost trekt. De ingedraaide occlusie bereikt het noorden morgenmiddag, trekt langzaam zuidwaarts en komt in de avond en nacht naar woensdag vrijwel parallel aan de stroming boven de zuidelijke helft te slepen. Pas woensdagochtend zal deze occlusie het zuidoosten verlaten. Een andere ingedraaide occlusie blijft morgenavond en in de nacht naar woensdag dichter bij de kern van het laag boven het noorden van de FIR slepen.

Modelbeoordeling:

Grootschalig gezien is de uitvoer consistent en bruikbaar. De buiige neerslag bij de occlusie zit wat wisselend in de modellen, HIR en EC zitten er nu het beste op maar in alle modellen neemt de activiteit snel af. De lichte frontale neerslag voor het occluderende front uit, te linken aan wat warmteadvectie op hoogte, zit het beste in HIR en EC. Verder zien we in alle modellen twee neerslagbanden ontstaan, behorende bij het occluderende front op hoogte en het grondfront daarachter. Belangrijkste aandachtspunt wordt de wind vanaf vannacht en morgen overdag. Zoals we vrijwel altijd zien in deze situaties berekent EC de hoogste windstoten, doorgaans iets te hoog boven land. Hirlam en de Harmonies komen aardig overeen en laten vannacht zware windstoten in de kustprovincies zien, morgen overdag in de polaire lucht ook verder landinwaarts, waarbij convectie bij de trog en later de occlusie ook een rol speelt. Code geel voor zware windstoten lijkt afdoende te zijn voor deze situatie.

Wind(stoten):

Vanaf halverwege de avond op de zuidelijke Noordzee seinen voor ZZW 7-8 Bft op nadering van het laag. Soms tipt de wind aan de westrand van de FIR net even aan de 9 Bft, deze lijken onze kustdistricten echter niet te bereiken. Morgen overdag seinen voor 7-8 Bft in onze kustdistricten, boven land vooral tijdens buien bij de trog en de occlusie windstoten tot ca. 80 km/u, in het noordwestelijk kustgebied en in de Limburgse heuvels mogelijk tot 90 km/u. Later in de middag en avond neemt de wind met het wegtrekken van het laag van het zuidwesten uit geleidelijk af. De zware windstoten verdwijnen als laatste in het noorden van het land halverwege morgenavond. De seinen voor 6-7 Bft houden in het noordelijk kustgebied echter tot en met de nacht naar woensdag aan.

Bewolking:

Bij de occlusierestanten van vandaag een mengeling van Cu/Sc met lokaal ook TCu/Cb's, eveneens met toppen tot maximaal FL180, geleidelijk dalend. Vanavond wordt de frontale bewolking van het westen uit snel dikker met Sc/Ac/Ns. Vanwege het split-level karakter wordt de dikste (stratiforme) bewolking voor het grondfront uitgeschoven. Nabij het laag in het noordelijk deel van de FIR tot en met morgenavond kans op St. Op het grondfront is de bewolking veel meer convectief van karakter met Sc/Cu en embedded Cb's, toppen FL150. Morgen overdag in de polaire lucht veelal convectieve bewolking (CU/Sc), Cb-toppen aanvankelijk tot FL150, later in de middag en avond vanwege de koudere bovenluchten geleidelijk tot FL200, in de nacht naar woensdag tot FL230. Bij de ingedraaide occlusie ook stratiforme/convectieve bewolking en in de nacht naar woensdag kans op stratus.

Zicht:

Uitstekende zichtcondities in de polaire lucht. In de frontale neerslag en in de buien op dinsdag matige tot slechte zichtcondities.

Neerslag:

Op de occlusierestanten zien we wat buiige regen, aanvankelijk lokaal met onweer/hagel, de kans hierop neemt wel af. Voor de westkust kunnen vanavond door inzaaiing nog enkele buien ontstaan. De significante frontale neerslag bereikt de noordwestkust rond middernacht en trekt in de nacht van west naar oost over het land. Vanwege het splitlevel-karakter passeert er eerst een zone met stratiforme regen. Later in de nacht en vroege ochtend zien we op het grondfront convectieve neerslag. Na passage van de occlusie zien we nog verhoogde convectieve activiteit bij de trog en de indraaiende occlusie. Bij en achter de occlusie zien we tot morgenavond een effectieve schering van ca. 30 kn, zo nu en dan tot rond 35 kn, de CAPE-waarden zijn laag met een MUCAPE van rond de 200 J/kg. De verwachte convectieve modus is morgen overdag bij en achter de occlusie beter georganiseerde multicells, en indien er weinig interferentie van buien in de buurt is, een kleine kans op low-topped supercells. De kans op hagel en onweer bij deze buien neemt geleidelijk toe, vooral in de avond en nacht naar woensdag.

Temperatuur:

Aanhoudend koud voor de tijd van het jaar.

Sluiten