09/05/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-05-03 10:25:27 - 2021-05-04 24:00:00

Issued: 03-05-2021, forecaster: boonstra
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de noordflank van een hogedrukgebied boven Frankrijk wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd. Restanten van een oude occlusie (goed zichtbaar in theta-w patroon), waarvan het zuidelijke deel vanmiddag enige tijd boven de noordelijke helft van het land parallel in de stroming ligt, trekt later vanmiddag oostwaarts. Later in de middag en de avond neemt de zuidwestelijke stroming in kracht toe op nadering van een actief lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Het laag ligt in de nacht naar dinsdag om 00 UTC boven het noorden van Engeland en trekt vervolgens via het midden van de Noordzee richting Denemarken, waar het in de nacht naar woensdag aankomt. Het bijbehorende occluderende front passeert ons land in de nacht naar dinsdag, het front heeft de kenmerken van een split-level front (de jet maakt een vrij grote hoek met het grondfront). Morgen overdag volgt een trog, die in de ochtend en het begin van de middag van west naar oost trekt. In de middag en avond volgt dan een ingedraaide occlusie van noord naar zuid. Omdat de occlusie in de avond vrijwel parallel aan de stroming komt te liggen duurt het nog tot de nacht naar woensdag voordat de occlusie het zuidoosten verlaat.

Modelbeoordeling:

Grootschalig gezien is de uitvoer consistent en bruikbaar. De neerslag bij de occlusierestanten ligt actueel iets zuidelijker, maar met name de wat actievere buien zitten goed in de Harmonies, dit volgen we. Verder komen de wolken- en neerslagpatronen aardig met elkaar overeen. Belangrijkste aandachtspunt wordt de wind vanaf de nacht naar dinsdag. Zoals we vrijwel altijd zien in deze situaties berekent EC de hoogste windstoten, doorgaans iets te hoog boven land. Hirlam en de Harmonies komen aardig overeen en laten vannacht zware windstoten in de kustprovincies zien, morgen overdag in de polaire lucht ook verder landinwaarts, waarbij convectie bij de trog en later de occlusie ook een rol speelt. Code geel voor zware windstoten lijkt afdoende te zijn voor deze situatie.

Wind(stoten):

Vanaf halverwege de avond zien op de zuidelijke Noordzee seinen voor ZZW 7-8 Bft op nadering van het laag. Soms tipt de wind aan de westrand van de FIR net even aan de 9 Bft, deze lijken onze kustdistricten echter niet te bereiken. Morgen overdag seinen voor 7-8 Bft in onze kustdistricten, boven land vooral tijdens buien bij de trog en de occlusie windstoten tot ca. 80 km/u, in het noordwestelijk kustgebied en in de Limburgse heuvels mogelijk tot 90 km/u. Later in de middag en avond neemt de wind met het wegtrekken van het laag van het zuidwesten uit geleidelijk af. De zware windstoten verdwijnen als laatste in het noorden van het land halverwege morgenavond. De seinen voor 6-7 Bft houden in het noordelijk kustgebied echter tot en met de ncht naar woensdag aan.

Bewolking:

Bij de occlusierestanten van vandaag een mengeling van Cu/Sc met lokaal ook TCu/Cb's, eveneens met toppen tot ca. FL180, geleidelijk iets dalend. Tevens neemt op nadering van het frontale systeem de hoeveelheid hoge en middelbare bewolking later vanmiddag geleidelijk toe boven land (Ac/Ci). Vanavond wordt de frontale bewolking van het westen uit snel dikker met Sc/Ac/Ns. Vanwege het split-level karakter wordt de dikste (stratiforme) bewolking voor het grondfront uitgeschoven. Nabij het laag in het noordelijk deel van de FIR tot en met morgenavond kans op St. Op het grondfront is de bewolking veel meer convectief van karakter met Sc/Cu en embedded Cb's, toppen FL150. Morgen overdag in de polaire lucht veelal convectieve bewolking (CU/Sc), Cb-toppen aanvankelijk tot FL150, later in de middag en avond vanwege de koudere bovenluchten geleidelijk tot FL200. Bij de ingedraaide occlusie ook stratiforme/convectieve bewolking.

Zicht:

Uitstekende zichtcondities in de polaire lucht. In de frontale neerslag en in de buien op dinsdag matige tot slechte zichtcondities.

Neerslag:

Op de occlusierestanten zien we af en toe regen en lokaal ook een verscholen bui, aanvankelijk lokaal met onweer/hagel, de kans hierop neemt wel langzaam af. Voor de westkust kunnen in de avond door inzaaiing nog enkele buien ontstaan. De stratiforme frontale neerslag bereikt de noordwestkust rond middernacht en trekt in de nacht van west naar oost over het land. Vanwege het splitlevel-karakter passeert er eerst een zone met stratiforme regen. Later in de nacht en vroege ochtend zien we op het grondfront convectieve neerslag neerslag. Na passage van de occlusie zien we nog verhoogde convectieve activiteit bij de trog en de indraaiende occlusie. Bij en achter de occlusie zien we tot morgenavond een effectieve schering van ca. 30 kn, zo en u en dan tot rond 35 kn, de CAPE-waarden zijn laag met een MUCAPE van rond de 200 J/kg. De verwachte convectieve modus is morgen overdag bij en achter de occlusie beter georganiseerde multicells, en indien er weinig interferentie van buien in de buurt is, een kleine kans op low-topped supercells. Bij buien is kans op kleine hagel en windstoten, zie ook wind.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten