09/05/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-05-02 23:49:57 - 2021-05-03 24:00:00

Issued: 02-05-2021, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Vannacht passeert een rug onze ons land van west naar oost, de stroming draait geleidelijk van west naar zuidwest en er wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Restanten van een oude occlusie (goed zichtbaar in theta-w patroon) boven de zuidelijke Noordzee bewegen oostwaarts en breiden zich vannacht geleidelijk uit over met name de noordelijke helft van het land. overdag ligt deze zone met hogere theta-w waardes NO-ZW georienteerd over ons land. Later in de middag en de avond neemt de zuidwestelijke stroming in kracht toe op nadering van een actief lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Het laag ligt dinsdag om 00 UTC boven de noordoostkust van Engeland en trekt vervolgens via het midden van de Noordzee richting Denemarken, alwaar het dinsdagavond aankomt. Het bijbehorende frontale systeem (occlusie) passeert ons land in de nacht naar dinsdag, het front heeft de kenmerken van een split-level front, het grondfront passeert tussen 03 en 07 UTC ons land. Dinsdag overdag volgen achtereenvolgens nog een trog en een ingedraaide occlusie over met name het noorden van het land beweegt.

Modelbeoordeling:

De modellen zitten vandaag en morgen qua synoptische ontwikkeling goed op één lijn, de wolken- en neerslagpatronen komen aardig met elkaar overeen, wel uiteraard met wat detailverschillen. Het belangrijkste aandachtspunt wordt de wind op dinsdag, zoals gebruikelijk rekent EC overdag met een iets te hoge vlaagfactor t.o.v. de gemiddelde wind. Vooralsnog gaan we uit dat een code geel voor zware windstoten afdoende zal zijn.

Wind(stoten):

Maandagavond zien op de zuidelijke Noordzee seinen voor ZZW 7-8 Bft op nadering van het laag. Soms tipt de wind aan de westrand van de FIR net even aan de 9 Bft, deze lijken onze kustdistricten echter niet te bereiken. Dinsdag overdag seinen voor 7-8 Bft in onze kustdistricten, boven land windstoten van ca. 80 km/u, in het noordwestelijk kustgebied en in de Limburgse heuvels mogelijk tot 90 km/u. Later in de middag en avond neemt de wind met het wegtrekken van het laag van het zuidwesten uit geleidelijk af. De seinen voor 6-7 Bft houden in het noordelijk kustgebied echter tot en moet woensdag aan. De zware windstoten verdwijnen als laatste in het noorden van het land halverwege de avond.

Bewolking:

Boven het noordoosten van de FIR boven de Noordzee aanvankelijk nog TCu/Cb's met toppen tot ca. FL150. Boven land eerst op veel plaatsen helder. Bij de occlusierestanten een mengeling van Cu/Sc met lokaal ook verscholen TCu/Cb's, eveneens met toppen tot ca. FL150, met name boven de noordelijke helft van de FIR en het noorden van ons land. Verder zuidwaarts is de activiteit verwaarloosbaar, maar lijkt in de eerste helft van de ochtend t.g.v. convergentie op de kust wel wat stratus te kunnen ontstaan. Overdag bij de occlusie ook boven land ontwikkeling van enkele Cb's (toppen ca. FL150). Tevens neemt op nadering van het frontale systeem de hoeveelheid hoge en middelbare bewolking morgen geleidelijk toe boven land. In de avond wordt de frontale bewolking van het westen uit snel dikker. Vanwege het split-level karakter wordt de dikste (stratiforme) bewolking voor het grondfront uitgeschoven. Op het grondfront is de bewolking veel meer convectief van karakter met embedded Cb's, toppen FL150. Dinsdag overdag in de polaire lucht veelal convectieve bewolking, Cb-toppen aanvankelijk tot FL150, later in de middag en avond vanwege de koudere bovenluchten geleidelijk tot FL200. Bij de ingedraaide occlusie uiteraard ook stratiforme bewolking.

Zicht:

Uitstekende zichtcondities in de polaire lucht. In de frontale neerslag en in de buien op dinsdag matige tot slechte zichtcondities.

Neerslag:

Op de oude occlusie zien we af en toe regen en lokaal ook een verscholen bui. Deze neerslag trekt vannacht over de noordelijke helft van het land. Ook overdag ontstaan nog enkele buien, deze lossen aan het einde van de middag weer op. Voor de westkust kunnen in de avond door inzaaiing nog enkele buien ontstaan, de progtemps van EHQE laten dat mooi zien. De frontale neerslag bereikt de noordwestkust rond middernacht en trekt in de nacht van west naar oost over het land. Vanwege het splitlevel-karakter passeert er eerst een zone met stratiforme regen. Later in de nacht en vroege ochtend zien we op het grondfront buiige neerslag, met een schering (0-3 km) van 30-40 kn gaat het hier om goed georganiseerde multicells. Ook overdag zien zien we een vergelijkbare schering i.c.m. een MUCAPE van rond 200 J/kg.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten