09/05/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-05-02 19:23:10 - 2021-05-03 24:00:00

Issued: 02-05-2021, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een actief lagedrukgebied boven Polen trekt noordoostwaarts richting de Baltische Staten, waar het komende nacht aankomt. Aan de noordwestflank van dit laag bevindt zich een klein secundair laagje boven het uiterste zuidoosten van de Duitse Bocht. Dit laagje is aan het opvullen en trekt in oostwaartse richting weg. Bijbehorende occlusierestanten boven de Duitse Bocht en het uiterste noordoosten van het land trekken met het laagje mee oostwaarts. In de bovenlucht is aanvankelijk nog een trog te vinden met temperatuur van rond de -32°C. Vanavond verlaat de trog onze omgeving en trekt verder naar het oosten. Van het westen uit trekt een rug de komende uren over Nederland naar het oosten, de rug-as ligt actueel tegen de westkust aan. Hierdoor draait vanavond de stroming van noordwest naar zuidwest, de aangevoerde luchtsoort is onveranderd maritiem polair. Achter de rug aan komt een (zwakke)trog onze kant op. Later op maandag neemt de zuidwestelijke stroming in kracht toe op nadering van een actief lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Het bijbehorende frontale systeem bereikt ons land in de nacht naar dinsdag.

Modelbeoordeling:

Modellen laten voor de buien een voorkeur zien voor het noorden en noordoosten van het land, elders is dit echter ook niet uit te sluiten. De buienactiviteit wordt tijdens het passeren van de rug tijdelijk iets onderdrukt. Verder stemmen de modellen v.w.b. de ontwikkelingen komende nacht en morgen overdag goed overeen.

Wind(stoten):

Het belangrijkste aandachtspunt vormt de toenemende wind op maandag op nadering van het actieve laag boven de Britse Eilanden, in de avond zien we op de zuidelijke Noordzee seinen voor ZZW 7-8 Bft verschijnen.

Bewolking:

Op de ingedraaide occlusie veelal Cu/Sc met boven de Noordzee lokaal ook een verscholen TCu/Cb, de bovenlucht is aanvankelijk nog steeds koud. Elders zien we in de polaire lucht lokaal Cu/Sc en boven de Noordzee ook TCu/Cb met toppen tot max FL120. In de loop van de middag wordt de onstabiliteit van het westen uit steeds meer onderdrukt op nadering van de rug. Komende nacht bij de trog Cu/Sc en enkele ingebedde Cb's met toppen tot FL150 boven het noorden van het land. Verder zuidwaarts is de activiteit verwaarloosbaar, maar lijkt t.g.v. convergentie op de kust wel wat St te kunnen ontstaan. Overdag bij de occlusie ook boven land ontwikkeling van enkele Cb's (toppen FL150). Tevens neemt op nadering van het frontale systeem de hoeveelheid hoge en middelbare bewolking morgen geleidelijk toe boven land.

Zicht:

Uitstekende zichtcondities in de polaire lucht. De lichte buien zullen niet zo heel veel invloed hebben op het zicht. In de frontale neerslag matig tot slecht.

Neerslag:

Op de ingedraaide occlusie af en toe lichte regen of een enkele bui. Daarbuiten op zee en boven land ook enkele geïsoleerde lichte buien. Op nadering van de rug vanuit het westen geleidelijk droog. De eerstvolgende neerslag zien we komende nacht op de trog. Deze neerslag trekt in de nacht over het noorden van het land. Ook overdag ontstaan nog enkele buien, deze lossen aan het einde van de middag weer op. In de avond nadert van het westen uit de frontale neerslag op nadering van het actieve laag, aan het einde van de avond bereikt de eerste neerslag de noordwestkust.

Temperatuur:

Te koud voor de tijd van het jaar.

Sluiten