09/05/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-05-02 12:27:54 - 2021-05-03 24:00:00

Issued: 02-05-2021, forecaster: schaikm
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een actief lagedrukgebied boven Polen trekt noordoostwaarts richting de Baltische Staten, alwaar het in de nacht naar maandag aankomt. Aan de noordwestflank van dit laag bevindt zich een klein secundair laagje boven het uiterste zuidoosten van de Duitse Bocht. Dit laagje is aan het opvullen en trekt in oostwaartse richting weg. Bijbehorende occlusierestanten boven de Duitse Bocht en het uiterste noordoosten van het land trekken met het laagje mee oostwaarts. De bovenlucht is aanvankelijk nog koud (T500 ca. -32°C) wegens een hoogtelaag boven de Duitse Bocht, maar warmt wat op met het wegtrekken van dit laag. Met een noordwestelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Later in de middag en avond trekt er van het westen uit een rug over onze omgeving, deze verlaat het oosten in de loop van de komende nacht. Aan de westflank van deze deze rug zien we aan het einde van de nacht de restanten van een oude occlusie de westkust bereiken, deze structuur is in het theta-w patroon duidelijk zichtbaar. Morgen overdag blijft dit theta-w bandje in een dan zuidwestelijke stroming nog enige tijd NO-ZW georienteerd over ons land slepen. Later op maandag neemt de zuidwestelijke stroming in kracht toe op nadering van een actief lagedrukgebied boven de Britse Eilanden. Het bijbehorende frontale systeem bereikt ons land in de nacht naar dinsdag.

Modelbeoordeling:

Modellen leggen de nadruk voor wat betreft de geïsoleerde buien op het noordoosten. Momenteel doen deze zich juist wat meer voor richting het zuidwesten. De activiteit zal van het westen uit met het naderen van de rug steeds verder onderdrukt worden. Verder stemmen de modellen v.w.b. de ontwikkelingen komende nacht en morgen overdag goed overeen.

Wind(stoten):

Het belangrijkste aandachtspunt vormt de toenemende wind op maandag op nadering van het actieve laag boven de Britse Eilanden, in de avond zien we op de zuidelijke Noordzee seinen voor ZZW 7-8 Bft verschijnen.

Bewolking:

Op de ingedraaide occlusie veelal Cu/Sc met boven de Noordzee lokaal ook een verscholen TCu/Cb, de bovenlucht is wegens het hoogtelaag aanvankelijk nog steeds koud. Elders zien we in de polaire lucht lokaal Cu/Sc en boven de Noordzee ook TCu/Cb met toppen tot max FL120. In de loop van de middag wordt de onstabiliteit van het westen uit steeds meer onderdrukt op nadering van de rug. Komende nacht bij de occlusie Cu/Sc en enkele ingebedde Cb's met toppen tot FL150 boven het noorden van het land. Verder zuidwaarts is de activiteit verwaarloosbaar, maar lijkt t.g.v. convergentie op de kust wel wat St te kunnen ontstaan. Overdag bij de occlusie ook boven land ontwikkeling van enkele Cb's (toppen FL150). Tevens neemt op nadering van het frontale systeem de hoeveelheid hoge en middelbare bewolking morgen geleidelijk toe boven land.

Zicht:

Uitstekende zichtcondities in de polaire lucht. De lichte buien zullen niet zo heel veel invloed hebben op het zicht.

Neerslag:

Op de ingedraaide occlusie af en toe lichte regen of een enkele bui. Daarbuiten op zee en boven land ook enkele geïsoleerde lichte buien, boven land is lokaal kleine hagel gemeld. In de loop van de middag vanuit het westen geleidelijk droog. De eerstvolgende neerslag zien we komende nacht op de volgende occlusie, lokaal convectief van karakter. Deze neerslag trekt in de nacht over het noorden van het land. Overdag ontstaan op de theta-w zone enkele matige buien, deze lossen aan het einde van de middag weer op. In de avond nadert van het westen uit de frontale neerslag op nadering van het actieve laag, aan het einde van de avond bereikt de eerste neerslag de noordwestkust.

Temperatuur:

Overdag maxima van 8°C op de Wadden tot 12°C in het zuidoosten. Minima naar maandag landinwaarts dichtbij het vriespunt. Maandag Tx ca. 2 graden hoger dan vandaag.

Sluiten