23/04/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-04-08 17:39:49 - 2021-04-09 24:00:00

Issued: 08-04-2021, forecaster: nolet
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Tussen een lagedrukgebied boven de Noorse Zee en een hoog boven Midden-Europa voert een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Het laag trekt noordoostwaarts verder Scandinavie in. Het noordoost-zuidwest georienteerde, inactieve warmtefront trekt over de Noordzee (het noorden van ons land schampend) noordoostwaarts. Het ONO-WZW georienteerde koufront bereikt vrijdag halverwege de ochtend de noordwestkust en trekt vervolgens nog iets zuidoostwaarts waarna het over ergens over het midden tot stilstand komt en grotendeels oplost. Een frontale afloper van een laag bij de Golf van Biskaje trekt over Bretagne en de Ardennen waar het in de nacht naar zaterdag aankomt verder noordoostwaarts Duitsland in. Een volgend laag is dan inmiddels weer boven de Golf van Biskaje aangekomen en dit laag wordt zaterdagochtend boven Bretagne verwacht.

Modelbeoordeling:

Het synoptische beeld komt in de modellen vrij goed overeen. De positionering van het koufront boven ons land wordt door de Harmonies iets zuidelijker weergegeven dan in Hirlam. Harmonies geven actueel nog steeds te weinig Sc-bewolking boven ons land.

Wind(stoten):

In de kustdistricten seinen voor 6 Bft, komende nacht in het noorden van de FIR in de warme sector tijdelijk een 7 Bft.

Bewolking:

Van het westen uit trekken wolkenvelden over het land, vnl hogere bewolking, soms ook Sc-velden. Bewolking is het dikst boven de Noordzee en het noorden van ons land. Vrijdagochtend wordt de bewolking in het noorden van het land geleidelijk dikker op nadering van het koufront, bij het koufront zelf ligt de basis ongeveer tussen 1000-1500 vt met mogelijk een flard stratus. Modellen geven hier slechts een uiterst licht signaal voor. Elders is er sluierbewolking waar de zon zeer waarschijnlijk nog wel doorheen schijnt. De frontale bewolking boven het noorden beweegt langzaam zuidwaarts waardoor het in de avond in het uiterste noorden weer opklaart. Bovendien zien we later vrijdagmiddag en in de avond in het zuiden toenemende middelbare bewolking op nadering van de frontale afloper. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend wordt het St-signaal daar dan met name in de Harmonies erg sterk.

Zicht:

in de polaire lucht uitstekende zichtcondities, vrijdag in frontale neerslag af en toe matige zichten.

Neerslag:

Komende nacht in het uiterste noorden eb boven de Noordzee ten noorden van ons land plaatselijk lichte regen, vrijdag overdag nabij het koufront is het neerslagsignaal in alle modellen iets sterker. De neerslag behorende bij de frontale afloper boven Noord-Frankrijk bereik het zuidoosten pas in de nacht naar zaterdag.

Temperatuur:

Weinig bijzonderheden. Komende nacht in het zuidoosten Tn nog dichtbij het vriespunt en landinwaarts zien we op een enkele gevoelige plek (brug, viaduct) de wegdektemperatuur ook onder nul uitkomen. Wegdek is echter droog. Vrijdag Tx in het zuidoosten 13 graden, in het noordwesten wordt het ongeveer 7 graden.

Sluiten