23/04/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-04-08 11:21:03 - 2021-04-09 24:00:00

Issued: 08-04-2021, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Tussen een lagedrukgebied noord van Schotland en een hoog boven Midden-Europa voert een westelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Het laag trekt oostwaarts richting het zuiden van Noorwegen en buigt op vrijdag noordoostwaarts af. Het noordoost-zuidwest georienteerde, inactieve warmtefront bereikt aan het begin van de avond de noordwestkust. Het ONO-WZW georienteerde koufront bereikt vrijdag halverwege de ochtend de noordwestkust en breidt zich vervolgens nog maar langzaam zuidwaarts uit over het noorden van het land. Een frontale afloper van een laag bij de Golf van Biskaje komt later op vrijdag via Noord-Frankrijk langzaam dichterbij.

Modelbeoordeling:

Met name de Harmoniemodellen laten actueel veel te weinig Sc-bewolking zien, Hirlam en EC lijken hier een beter beeld in te geven. De timing en positionering van het warmte- en koufront wordt door alle modellen vergelijkbaar weergegeven.

Wind(stoten):

In de kustdistricten seinen voor 6 Bft, komende nacht in het noorden van de FIR in de warme sector tijdelijk een 7 Bft.

Bewolking:

Actueel Sc-velden met daaronder een enkele Cu. In de loop van de middag wil zal de Sc-bewolking van het westen uit geleidelijk wat gaan breken. Op de Noordzee van het noordwesten uit weer toenemende bewolking op nadering van het warmtefront, deze Sc-bewolking ligt vanavond en komende nacht ook over het noorden van ons land. Elders is er alleen sprake van hogere bewolking. Vrijdagochtend wordt de bewolking in het noorden van het land geleidelijk wat dikker op nadering van het koufront, bij het koufront zelf ligt de basis ongeveer tussen 1000-1500 vt met mogelijk een flard stratus. Elders is er sluierbewolking waar de zon zeer waarschijnlijk gewoon doorheen schijnt. De frontale bewolking boven het noorden beweegt langzaam, zuidwaarts waardoor het in de avond in het uiterste noorden weer opklaart. Bovendien zien we later vrijdagmiddag en in de avond in het zuiden toenemende middelbare bewolking op nadering van de frontale afloper.

Zicht:

in de polaire lucht uitstekende zichtcondities, vrijdag in frontale neerslag af en toe matige zichten.

Neerslag:

Komende nacht in het uiterste noorden mogelijk al wat lichte regen, vrijdag overdag nabij het koufront oogt de neerslag net even wat actiever. De neerslag behorende bij de frontale afloper boven Noord-Frankrijk bereik het zuidoosten pas in de nacht naar zaterdag.

Temperatuur:

Weinig bijzonderheden. Vandaag Tx rond 8°C, vrijdag enkele graden hoger, in het zuidoosten mogelijk 13°C. Komende nacht in het zuidoosten Tn nog dichtbij het vriespunt.

Sluiten