23/04/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-04-07 23:30:23 - 2021-04-08 24:00:00

Issued: 07-04-2021, forecaster: Huiskamp
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een noordwestelijke stroming voert lucht van arctische oorsprong aan. Op nadering van een zuid-noord georienteerde rug van hogedruk neemt de onstabiliteitsdiepte af. De rugas passeert Nederland donderdagochtend. Daarna wordt de stroming zuidwestelijk. Een lagedrukgebied tussen Schotland en IJsland trekt naar Noorwegen. Het noordoost-zuidwest georienteerde, inactieve warmtefront bereikt in de nacht naar vrijdag de noordwestkust. In de middag volgt het koufront (ongeveer theta-w 850 hPa 3-4°C), dit wordt stationair boven het noordwesten.

Modelbeoordeling:

De buiigheid wordt nu wat beter in de diverse uitvoer weergegeven, deze gaat door totdat de rugas gepasseerd is, maar de activiteit neemt wel af. Donderdag overdag zit er wat te weinig SC boven land (uitspreiding) in de Harmonie uitvoer, in de EC en Hir uitvoer waarschijnlijk wat te veel.

Wind(stoten):

Uitvoer is bruikbaar.

Bewolking:

Cb's, toppen eerst nog tot FL150, neemt nu geleidelijk af, nog steeds onweer. Verder landinwaarts donderdagochtend vroeg kans op ST.

Zicht:

Buiten winterse neerslag goed.

Neerslag:

NESO geeft goed beeld van de neerslagsoorten. Soms nog natte sneeuw, hagel wordt als gevolg van de afnemende onstabiliteitsdiepte steeds minder waarschijnlijk. Signalen van "onderkoelde neerslag" in de Harmonie uitvoer zijn uiteraard niet realistisch. (Temperatuur van het oppervlak loopt in werkelijkheid op tot boven nul bij een bui.) Bij het koufront vnl. lichte regen.

Temperatuur:

Gladheid in de nacht naar donderdag is alleen aan de orde in langdurige opklaringen. Omdat de uitvoer schuift ten aanzien van de opklaringen is het een onzekerheid. Tmin landinwaarts iets onder nul.

Sluiten