23/04/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-04-07 17:01:41 - 2021-04-08 24:00:00

Issued: 07-04-2021, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de noordflank van een langgerekt hogedrukgebied boven Frankrijk voert een noordwestelijke stroming van oorsprong maritiem arctische lucht aan, op hoogte stroomt er echter al minder koude lucht binnen waardoor de onstabiliteitsdiepte geleidelijk afneemt. Een zuid-noord georienteerde trekrug boven Groot-Brittanniƫ trekt oostwaarts en passeert ons land in de vroege ochtend, waarna de stroming zuidwestelijk wordt en de aangevoerde lucht maritiem polair. De rug passeert morgen overdag waarna de stroming zuidwestelijk wordt. In de loop van de middag bereikt een NO-ZW georienteerd warmtefront, behorende bij een laag boven de Noorse Zee, het noordwesten van de FIR, om in de loop van de avond het noordwesten van het land te bereiken.

Modelbeoordeling:

Synoptisch gezien is er weinig op te merken. De aandacht gaat vooral uit naar de buiigheid vanavond en vannacht en de neerslagsoort daarbij. De NESO geeft wel een signaal voor winterse neerslag maar actueel zien we dat de meeste neerslag toch als hagel en (natte) sneeuw valt. Ook komt er actueel nog zeer sporadisch onweer voor in het oosten, bij toppen die niet veel verder meer komen dan FL130. Met het lager worden van de toppen en de dagelijkse gang zal de kans op hagel en onweer geleidelijk afnemen/verdwijnen maar de kans op (natte) sneeuw juist toenemen. De modellen laten de geleidelijk afnemende buiigheid aan het begin van de nacht overigens al grotendeels verdwijnen, in werkelijkheid zal deze vermoedelijk doorgaan tot in de nacht/vroege ochtend (tot aan de trekrug), de activiteit gaat er wel steeds verder uit. De hoeveelheid bewolking vannacht is ook een aandachtspunt, vooral i.v.m. de kans op gladheid. De Harmonies hebben actueel te weinig bewolking in de aanvoerrichting en laten het daardoor mogelijk teveel opklaren, vermoedelijk blijft het in het hele land vannacht wisselend bewolkt, al worden de opklaringen geleidelijk wel breder.

Wind(stoten):

6 Bft boven zee, vanavond en vannacht afnemend op nadering van de rug. Op nadering van het warmtefront morgen overdag opnieuw 6 Bft, in de warme sector buitengaats mogelijk 7 Bft.

Bewolking:

Convectieve bewolking met toppen van FL100 in het westen tot FL130 in het oosten, van het westen uit in de loop van de avond en nacht overal afnemend naar circa FL080, met een afnemend aantal CB's en breder wordende opklaringen, op nadering van de rug. Morgen overdag een ondiep cumuliform beeld. Morgenavond gelaagde middelbare en hoge bewolking op nadering van het warmtefront, bij het grondfront in het noorden van de FIR ook een smalle band met lage bewolking.

Zicht:

In actievere buien en vooral in (natte) sneeuw uiteraard slecht zicht. Verder goed zicht, al zou er vannacht in het (zuid)oosten zeer plaatselijk mogelijk wat nevel kunnen vormen.

Neerslag:

Winterse buien, de kans op onweer wordt spoedig verwaarloosbaar, op AIL na. De activiteit neemt op nadering van de rug geleidelijk verder af, maar waarschijnlijk gaan de buien door totdat de rugas gepasseerd is. Door de afnemende diepte wordt de kans op korrelhagel kleiner en de kans op natte sneeuw landinwaarts juist groter. Morgen overdag droog. Bij het warmtefront wat lichte regen.

Temperatuur:

Vannacht landinwaarts lichte vorst en tevens lokaal kans op (bevriezings)gladheid. Morgenmiddag een graad of 8 a 9. In de nacht naar vrijdag wordt het in het zuidoosten het koudst (minima net boven het vriespunt), daar blijft het het langst opgeklaard. Het wegdek blijft dan wel boven nul.

Sluiten