23/04/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-04-07 12:08:50 - 2021-04-08 24:00:00

Issued: 07-04-2021, forecaster: veeken
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een laag boven Noord Scandinavië voert een krachtige noord-noordwestelijke stroming maritiem arctische lucht aan. Een ingedraaide occlusie is afgelopen uren over Nederland zuidoostwaarts getrokken, restanten daarvan liggen nu nog over het uiterste zuidoosten. Het grootste deel van het land bevindt zich weer in de Arctische lucht en heeft te maken met buien. Voorlopig blijven we in de noordwestelijke stroming maar is de aangevoerde luchtsoort (vooral op hoogte) minder koud. Later op de dag neemt op nadering van een zuid-noord georienteerde rug ook de onstabiliteitsdiepte af. De rug passeert donderdag overdag waarna de stroming zuidwestelijk wordt.

Modelbeoordeling:

De belangrijkste aandachtspunten zijn de occlusie en het windveld bij de frontale trog. De sneeuw aan de voorzijde van de occlusie heeft het land inmiddels verlaten en de wind is geleidelijk iets aan het afnemen. Een en ander wordt goed consistent weergegeven door de modellen.

Wind(stoten):

6-7 Bft boven zee. Overdag geleidelijk afnemend naar 5-6 Bft boven zee en aan de kust. Het blijft vlagerig boven land en bij buien zijn dan nog windstoten tot 30-35 kn mogelijk, langs de kust mogelijk tot 38 kn (70 km/uur). Woensdagavond en in de nacht naar donderdag neemt de wind verder in kracht af op nadering van de rug.

Bewolking:

In het uiterst zuidoosten, bij de occlusie een mix van stratiforme en aan de noordwestkant, in de staart convectieve bewolking met toppen tot FL200. Landinwaarts overheerst de stratiforme bewolking en is er tevens kans op stratus. Achter de occlusie convectieve bewolking met toppen van circa FL120, met een afnemend aantal CB's en brede opklaringen, op nadering van de rug.

Zicht:

In actievere buien en vooral in (natte) sneeuw uiteraard slecht zicht. Verder goed zicht.

Neerslag:

De neerslag van de occlusie is vrijwel het land uit, in het uiterste zuidoosten is nog een vlok (natte)sneeuw mogelijk. Daar blijft de sneeuw ook nog enige tijd liggen, lokaal rond 5 cm. Verder enkele geïsoleerde buien, mogelijk met korrelhagel. De kans op onweer is verwaarloosbaar, op AIL na. De activiteit neemt op nadering van de rug geleidelijk verder af, maar waarschijnlijk gaan de buien door totdat de rugas gepasseerd is.

Temperatuur:

Overdag buiten buien 7 °C. In de nacht naar donderdag landinwaarts lichte vorst en tevens lokaal kans op (bevriezings)gladheid.

Sluiten