23/04/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-04-07 05:18:46 - 2021-04-08 24:00:00

Issued: 07-04-2021, forecaster: Huiskamp
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een laag boven Noord Scandinavië voert een krachtige noord-noordwestelijke stroming maritiem arctische lucht aan. Een kleinschalig lagedrukgebied met een warme kern trekt over het uiterste noordoosten zuidoostwaarts. De bijbehorende ingedraaide occlusie trekt in de nanacht en vroege ochtend over Nederland zuidoostwaarts. Het bijbehorende grotendeels stratiforme neerslaggebied trekt in de vroege ochtend zuidoostwaarts, waarna de 'staart' van de occlusie nog enige tijd zal blijven liggen boven het zuidwesten en midden. Woensdag overdag blijven we in de noordwestelijke stroming maar is de aangevoerde luchtsoort (vooral op hoogte) minder koud. Later op de dag neemt op nadering van een zuid-noord georienteerde rug ook de onstabiliteitsdiepte af. De rug passeert donderdag overdag waarna de stroming zuidwestelijk wordt.

Modelbeoordeling:

De belangrijkste aandachtspunten zijn de occlusie en het windveld bij het kleinschalige laag. Het gaat niet om een Polar Low, ook al is de neerslag vooral boven zee nog wel deels convectief. In vrijwel alle uitvoer trekt de kern (of het zwaartepunt van een trog) over het uiterste noordoosten. De NESO geeft de neerslagsoort vrij goed weer. Voor het windveld, zie onder wind.

Wind(stoten):

6-7 Bft boven zee, bij de occlusie 8 Bft. In het westelijk en noordwestelijk kustgebied zijn er daarbij tot ongeveer 07 UTC uitschieters van 80-100 km/uur (HarmonEps: 20-30% kans op meer dan 100 km/uur aan zee). Overdag geleidelijk afnemend tot 6 Bft boven zee en aan de kust. Het blijft vlagerig boven land en bij buien zijn dan nog windstoten tot 30-35 kn mogelijk, langs de kust mogelijk tot 38 kn (70 km/uur). Woensdagavond en in de nacht naar donderdag neemt de wind sterk af op nadering van een rug.

Bewolking:

Bij de occlusie een mix van stratiforme en aan de noordwestkant, in de staart convectieve bewolking met toppen tot FL200. Landinwaarts overheerst de stratiforme bewolking en is er tevens kans op stratus. Achter de occlusie convectieve bewolking met toppen van circa FL120, met een afnemend aantal CB's en brede opklaringen, op nadering van de rug.

Zicht:

In actievere buien en vooral in (natte) sneeuw uiteraard slecht zicht. Verder goed zicht.

Neerslag:

De neerslag van de occlusie valt landinwaarts aanvankelijk als sneeuw, ten zuiden van ongeveer een lijn Emmen-Tilburg blijft de sneeuw enige tijd liggen, in het noordoosten valt vrijwel geen neerslag meer. De meeste sneeuw blijft liggen in Gelderland, Brabant en Limburg: ongeveer 3 cm, lokaal meer. Een deel van de sneeuw die er ligt is afkomstig van voorgaande buien. Aan het einde van de nacht gaat de sneeuw van het noordwesten uit in regen over, het laatst in het zuiden van Limburg (rond 08 UTC). Overdag is de lucht niet koud genoeg meer voor sneeuw, wel korrelhagel. We gaan uit van regenbuien met soms korrelhagel. De kans op onweer is verwaarloosbaar, op AIL na, en het aantal buien is iets kleiner dan dinsdag. De activiteit neemt op nadering van de rug geleidelijk verder af, maar waarschijnlijk gaan de buien door totdat de rugas gepasseerd is.

Temperatuur:

De Harmonie uitvoer is in de sneeuw iets te warm, de Hir- en EC uitvoer zijn goed. In matige sneeuw zal de temperatuur verder landinwaarts naar nul dalen. In alle uitvoer loopt de temperatuur na enkele uren sneeuw van het noordwesten uit duidelijk op, hoe dichter bij de kust hoe sneller. In het zuidoosten tot in de ochtend kans op gladheid door bevriezing en sneeuw. Overdag buiten buien 7 °C. In de nacht naar donderdag landinwaarts lichte vorst en tevens lokaal kans op gladheid.

Sluiten