23/04/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-04-06 23:34:55 - 2021-04-07 24:00:00

Issued: 06-04-2021, forecaster: Huiskamp
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een laag boven Noord Scandinavië voert een krachtige noord-noordwestelijke stroming maritiem arctische lucht aan. Een kleinschalig lagedrukgebied met een warme kern trekt over het uiterste noordoosten zuidoostwaarts. Het windveld aan de zuidwestflank en de bijbehorende ingedraaide occlusie bereiken de noordkust aan het begin van de nacht en trekken gedurende de nacht en vroege ochtend zuidoostwaarts. Het bijbehorende grotendeels stratiforme neerslaggebied trekt vannacht zuidoostwaarts, waarna de 'staart' van de occlusie nog enige tijd zal blijven liggen boven het zuidwesten en midden. Woensdag overdag blijven we in de noordwestelijke stroming maar is de aangevoerde luchtsoort (vooral op hoogte) minder koud. Later op de dag neemt op nadering van een zuid-noord georienteerde rug ook de onstabiliteitsdiepte af. De rug passeert donderdag overdag waarna de stroming zuidwestelijk wordt.

Modelbeoordeling:

De belangrijkste aandachtspunten zijn de occlusie en het windveld bij het kleinschalige laag. Het gaat niet om een Polar Low, ook al is de neerslag vooral boven zee nog wel deels convectief. In vrijwel alle uitvoer trekt de kern (of het zwaartepunt van een trog) over het uiterste noordoosten. De aandacht gaat vooral uit naar de neerslag die aan de voorzijde van het systeem enige tijd als (natte) sneeuw zal vallen en daardoor mogelijk voor enige accumulatie kan zorgen, dit geldt vooral voor het midden, oosten en zuidoosten. De onzekerheid zit in de temperatuur tijdens de sneeuw, in de meeste uitvoer is die circa 1 graad boven nul. M.u.v. het zuidoosten gaat de neerslag al na 2-3 uur over in regen, in het zuidoosten duurt dit iets langer en in Zuid-Limburg kan dit zelfs tot in de ochtend duren. In alle uitvoer, behalve de Hir uitvoer, ligt er actueel totaal onrealistische sneeuw. De grens van de accumulatie ligt grofweg van Groningen naar Tilburg. De ervaring leert dat de accumulatie meestal tussen die van de Hir en de EC uitvoer in ligt. We gaan nu uit van 1-3 cm, in het uiterste oosten, zuidoosten en vooral in Zuid-Limburg mogelijk wat meer. In de eerste helft van de ochtend van het noordwesten uit wegdooiend. Een code geel lijkt dus voldoende wat dat betreft. Bij een geringe neerslagintensiteit zal er geen/nauwelijks accumulatie optreden doordat de bodemtemperatuur en waarschijnlijk ook de wegdektemperatuur bij aanvang (ruim) boven nul zal liggen. Voor het windveld, zie onder wind.

Wind(stoten):

6-7 Bft boven zee, bij de occlusie vanavond en vannacht 8 Bft en een kans op 9 Bft wat verder buitengaats. De exacte locatie van het gebied met 9 Bft hangt nog af van de evolutie en baan van het kleinschalige laagje, momenteel zien we alleen nog in de HAP1/3 en EC uitvoer nog een klein gebied met 9 Bft. In het westelijk en noordwestelijk kustgebied zijn daarbij vannacht en in de vroege ochtend zware windstoten mogelijk van 80-100 km/uur (HarmonEps: 20-30% kans op meer dan 100 km/uur aan zee). Overdag geleidelijk afnemend tot 6 Bft boven zee en aan de kust. Het blijft vlagerig boven land en bij buien zijn dan nog windstoten tot 30-35 kn mogelijk, langs de kust mogelijk tot 40 kn (75 km/uur). Woendsdagavond en in de nacht naar donderdag neemt de wind sterk af op nadering van een rug.

Bewolking:

Convectieve bewolking met toppen tot circa FL200, op nadering van de occlusie dalend naar circa FL150. Bij de occlusie een mix van stratiforme en aan de noordwestkant, in de staart convectieve bewolking met toppen tot FL200. Landinwaarts overheerst de stratiforme bewolking en is er tevens kans op stratus. Achter de occlusie convectieve bewolking met toppen van circa FL120, met een afnemend aantal CB's en brede opklaringen, op nadering van de rug.

Zicht:

In actievere buien en vooral in (natte) sneeuw uiteraard slecht zicht. Verder goed zicht.

Neerslag:

Winterse buien met korrelhagel/sneeuw en (natte) sneeuw en tevens kans op onweer. Lokale gladheid t.g.v. winterse buien is mogelijk. Voor vannacht zie de modelbeoordeling. De kans op onweer neemt snel af. In de loop van de nacht gaat de sneeuw van het noorden uit in regen over, in de (vroege) ochtend ook in het uiterste zuidoosten. Overdag is de lucht niet koud genoeg meer voor sneeuw, wel korrelhagel. We gaan uit van regenbuien met een soms korrelhagel. De kans op onweer is verwaarloosbaar, op AIL na, en het aantal buien is iets kleiner dan dinsdag. De activiteit neemt op nadering van de rug geleidelijk verder af.

Temperatuur:

Temperatuur in de sneeuw is een relevante onzekerheid. Natteboltemperatuur ligt in het gebied waar de sneeuw verwacht wordt nu ruim onder nul, maar dat is voornamelijk een dunne laag onder de stralingsinversie, wanneer er bewolking komt loopt de temperatuur wat op. In matige sneeuw zal de temperatuur verder landinwaarts naar nul dalen. In alle uitvoer loopt de temperatuur na enkele uren sneeuw van het noordwesten uit duidelijk op. In het zuidoosten tot in de ochtend kans op gladheid door bevriezing en sneeuw. Overdag buiten buien 6-7 °C. In de nacht naar donderdag landinwaarts lichte vorst en tevens lokaal kans op gladheid.

Sluiten