23/04/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-04-06 17:39:57 - 2021-04-07 24:00:00

Issued: 06-04-2021, forecaster: wijs
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een laag boven Noord Scandinavië voert een krachtige noord-noordwestelijke stroming maritiem arctische lucht aan. Een hoogtetrog gevuld met zeer koude bovenluchten (-40 °C) passeert het land in de eerste helft van de avond, waarachter op hoogte geleidelijk minder koude lucht binnenstroomt. Aan de grond bevindt zich een kleinschalig lagedrukgebied met een geoccludeerde warme kern, dat vanavond over de Noordzee zuid-zuidoostwaarts trekt en vannacht via de Duitse Bocht Duitsland in zal trekken. Het windveld aan de zuidwestflank en de bijbehorende ingedraaide occlusie bereiken de noordkust aan het begin van de nacht ent trekken gedurende de nacht en vroege ochtend zuidoostwaarts over de rest van het land. Het bijbehorende grotendeels stratiforme neerslaggebied trekt vannacht over het land zuidoostwaarts, waarna de 'staart' van de occlusie nog enige tijd zal blijven slepen boven het zuidwesten en midden. Morgen overdag blijven we in de noordwestelijke stroming maar is de aangevoerde luchtsoort (vooral op hoogte) minder koud. Later op de dag neemt op nadering van een zwakke rug ook de onstabiliteitsdiepte af.

Modelbeoordeling:

De belangrijkste aandachtspunten zijn de occlusie en het windveld bij het kleinschalige laagje vannacht, dat volgens de modellen nog iets verder zou moeten ontwikkelen/uitdiepen. Het gaat overigens dus niet om een Polar Low, ook al is de neerslag vooral boven zee nog wel deels convectief. Er zijn nog wel enige verschillen in de evolutie en timing van het systeem, dit blijft nowcasten. De aandacht gaat vooral uit naar de neerslag die aan de voorzijde van het systeem enige tijd als (natte) sneeuw zal vallen en daardoor mogelijk voor enige accumulatie kan zorgen, dit geldt vooral voor het midden, oosten en zuidoosten van het land. M.u.v. het zuidoosten gaat de neerslag al na 2-3 uur over in regen, in het zuidoosten duurt dit iets langer en in Zuid-Limburg kan dit zelfs tot in de ochtend duren. M.u.v. Hirlam hebben de modellen actueel al een 1-5 cm virtueel sneeuwdek liggen, dat ligt er natuurlijk niet. Volgens de modellen zou er verder landinwaarts nog 1-3 cm bij kunnen komen, lokaal iets meer, dit is dan ook waar we vanuit gaan; m.u.v. het noordwesten en westen plaatselijk kortdurend 1-3 cm, in het uiterste oosten, zuidoosten en vooral in Zuid-Limburg in totaal mogelijk 3-5 cm, in de eerste helft van de ochtend van het noordwesten uit wegdooiend. Een code geel lijkt dus voldoende wat dat betreft. Bij een geringe neerslagintensiteit zal er geen/nauwelijks accumulatie optreden doordat de bodemtemperatuur en waarschijnlijk ook de wegdektemperatuur bij aanvang (ruim) boven nul zal liggen. Hirlam komt bijvoorbeeld ook niet verder dan een sneeuwdek van circa 1 cm in de zuidoostelijke helft. Voor het windveld, zie onder het kopje wind.

Wind(stoten):

6-7 Bft boven zee, bij de occlusie vanavond en vannacht 8 Bft en een kans op 9 Bft wat verder buitengaats. De exacte locatie van het gebied met 9 Bft hangt nog af van de evolutie en koers van het kleinschalige laagje, momenteel laten alleen HAP2 en EC dit nog zien. In het westelijk en noordwestelijk kustgebied zijn daarbij vannacht en in de vroege ochtend zware windstoten mogelijk van 80-100 km/uur (KEPS: 30% kans op meer dan 100 km/uur aan zee). Overdag geleidelijk afnemend tot 6 Bft boven zee en aan de kust. Het blijft vlagerig boven land en bij buien zijn dan nog windstoten tot 30-35 kn mogelijk, langs de kust mogelijk tot 40 kn (75 km/uur). Morgenavond en in de nacht naar donderdag neemt de wind sterk af op nadering van een rug.

Bewolking:

Convectieve bewolking met toppen tot circa FL200, op nadering van de occlusie dalend naar circa FL150. Bij de occlusie een mix van stratiforme en convectieve bewolking met toppen tot FL200, dit is dan waarschijnlijk niet meer de diepte van de onstabiele laag die minder diep zal zijn. Verder landinwaarts overheerst de stratiforme bewolking en is er tevens kans op stratus. Achter de occlusie convectieve bewolking met toppen van circa FL120, met een afnemend aantal CB's en brede opklaringen, op nadering van de rug.

Zicht:

In actievere buien en vooral in (natte) sneeuw uiteraard slecht zicht. Verder goed zicht.

Neerslag:

Winterse buien met korrelhagel/sneeuw en (natte) sneeuw en tevens kans op onweer. Lokale gladheid t.g.v. winterse buien is vanavond zeer lokaal al mogelijk. Voor vannacht zie de modelbeoordeling. De kans op onweer lijk dan al heel klein geworden. In de loop van de nacht gaat de sneeuw van het noorden uit in regen over, in de (vroege) ochtend ook in het uiterste zuidoosten. Morgen overdag is de luchtsoort net iets minder koud waardoor de vaste fractie klein zal zijn. We gaan uit van regenbuien met een grote kans korrelhagel, landinwaarts mogelijk nog met een vlok natte sneeuw. De kans op onweer is verwaarloosbaar, op AIL na, en het aantal buien is iets kleiner dan vandaag. De activiteit neemt op nadering van de rug ook geleidelijk verder af.

Temperatuur:

Tijdens buien daalt de temperatuur plaatselijk rond of zelfs onder het vriespunt, vanwege de lage natteboltemperatuur. In de loop van de avond m.u.v. de kustgebieden temperaturen dalend naar rond het vriespunt, afhankelijk van het aantal opklaringen. Vannacht in de sneeuw rond nul, wanneer de sneeuw overgaat in regen oplopend naar circa 3, in de kustgebieden nog iets hoger. Tot en met morgenochtend vroeg dus kans op gladheid door bevriezing en sneeuw. Morgen overdag buiten buien 6-7 °C. In de nacht naar donderdag landinwaarts lichte vorst en tevens lokaal kans op gladheid.

Sluiten