23/04/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-04-06 05:05:01 - 2021-04-07 24:00:00

Issued: 06-04-2021, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een laag boven Noord-Scandinavië voert een krachtige noordwestelijke stroming maritiem arctische lucht aan. Overdag blijft de straffe noordwestelijke stroming doorstaan en nadert in de loop van de middag een hoogtetrog. Deze passeert vanavond. Vanmiddag trekt een volgende CAD in een ver stadium van evolutie (met duidelijk warme eigenschappen en stratiforme neerslag), langs de Noorse zuidwestkust zuid- tot zuidoostwaarts naar de Duitse Bocht. Het windveld en de neerslag aan de (zuid)westzijde hiervan bereiken de noordkust aan het begin van woensdagnacht. Bijbehorende stratiforme neerslag trekt woensdagnacht over voornamelijk de noordoostelijke helft van Nederland zuidoostwaarts. Woensdag overdag blijven we in de noordwestelijke stroming. Later op de dag neemt op nadering van een zwakke rug de onstabiliteitsdiepte af.

Modelbeoordeling:

Belangrijk aandachtspunt is de volgende CAD die dinsdagavond laat/begin woensdagnacht het noorden van het land bereikt. Momenteel is er opvallend weinig spreiding in de timing en de baan, in de timing maximaal een uur of 2. Wel zien we wat kleine afwijkingen in de vorm van de trog. Zuidoost van grofweg de lijn Groningen-Vlissingen is de vaste fractie gedurende enkele uren groot. Dit geldt eigenlijk voor alle modellen.

Wind(stoten):

In alle uitvoer nog steeds 6-7 Bft boven zee, mogelijk nog af en toe 8 Bft. Bij de CAD vanavond en in de nacht naar woensdag een kans op 9 Bft aan de westzijde, dit zit in alle uitvoer behalve de Hirlam-uitvoer. De locatie van het gebied met 9 Bft hangt nog van de vorm van de trog af, maar lijkt niet al te groot meer. In het westelijk en noordwestelijk kustgebied zijn in de nacht naar woensdag zware windstoten mogelijk van 80-100 km/uur.

Bewolking:

Convectieve bewolking, toppen in de middag tot FL200-250. Bij de CAD aanhoudend diep onstabiele profielen, maar boven land stabiliseert de onderste laag van de atmosfeer wel wat. Daar is ook een wat grotere kans op ST-vorming. Noord van de CAD gaan de toppen tijdelijk omlaag naar FL150-200, in de loop van de woensdagmiddag en avond gaan de toppen weer boven FL200. Bij de CAD van dinsdagavond/woensdagnacht voornamelijk stratiforme bewolking met landinwaarts aan de zuidzijde van de CAD grote kans op ST. Ten NW van de CAD opnieuw convectieve bewolking.

Zicht:

In actievere buien en vooral in (natte) sneeuw uiteraard slecht zicht. Verder goed zicht.

Neerslag:

Winterse buien. Lokale gladheid t.g.v. winterse buien is in de vroege ochtend lokaal mogelijk. Indicatie hiervoor is goed te zien in het signaal voor ijs op de weg in de uitvoer van het wegdekmodel. Met het systeem van de nacht naar woensdag komt duidelijk minder koude lucht mee. Aan de zuidzijde van het systeem valt verder landinwaarts enige tijd (natte) sneeuw, plaatselijk kan in 2-5 uur een paar cm blijven liggen, grootste kans hierop in het oosten en zuidoosten. In de loop van de nacht gaat de sneeuw van het noorden uit in regen over. Woensdag overdag lijkt de lucht ook wat minder koud te zijn zodat de vaste fractie klein is.

Temperatuur:

Tijdens buien daalt de temperatuur zelfs overdag plaatselijk onder het vriespunt, vanwege de lage natteboltemperatuur. Tussen de buien door maximaal 6 °C

Sluiten