23/04/2021 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-04-06 01:04:20 - 2021-04-07 24:00:00

Issued: 06-04-2021, forecaster: buscher
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Aan de zuidwestflank van een laag boven Noord-Scandinavië voert een krachtige noordwestelijke stroming maritiem arctische lucht aan. Een kleinschalige storing verlaat spoedig het zuidoosten. Bij dit systeem was de lucht vochtiger en wat minder koud. Overdag blijft de straffe noordwestelijke stroming doorstaan en nadert in de loop van de middag een hoogtetrog. Deze passeert vanavond. Komende middag trekt een volgende CAD in een ver stadium van evolutie (met duidelijk warme eigenschappen en stratiforme neerslag), langs de Noorse zuidwestkust zuid- tot zuidoostwaarts naar de Duitse Bocht. Het windveld en de neerslag aan de (zuid)westzijde hiervan bereiken de noordkust aan het begin van woensdagnacht en trekt woensdagnacht over voornamelijk de noordoostelijke helft van Nederland zuidoostwaarts. Woensdag overdag blijven we in de noordwestelijke stroming

Modelbeoordeling:

Belangrijk aandachtspunt is de volgende CAD die dinsdagavond laat/begin woensdagnacht het noorden van het land bereikt. Momenteel is er opvallend weinig spreiding in de timing en de baan, in de timing maximaal een uur of 2. Wel zien we wat kleine afwijkingen in de vorm van de trog. Zuidoost van grofweg de lijn Groningen-Vlissingen is de vaste fractie gedurende enkele uren groot. Dit geldt eigenlijk voor alle modellen.

Wind(stoten):

In alle uitvoer NW 7-8 Bft, in de loop van de nacht minder gradient, maar nog wel 6-7 Bft boven zee, mogelijk nog af en toe 8 Bft. Bij de CAD vanavond en in de nacht naar woensdag een kans op 9 Bft aan de westzijde, dit zit in alle uitvoer behalve de Hir uitvoer. De locatie van het gebied met 9 Bft hangt nog van de vorm van de trog af. In het Waddengebied zijn in de nacht naar woensdag zeer zware windstoten mogelijk tot ongeveer 105 km/uur.

Bewolking:

Convectieve bewolking, toppen rond FL180, geleidelijk tot ongeveer FL200-250. Bij de CAD aanhoudend diep onstabiele profielen, maar boven land stabiliseert de onderste laag van de atmosfeer wel wat. Daar is ook een wat grotere kans op ST-vorming, zie ook HAP1 bijvoorbeeld. Noord van de CAD gaan de toppen tijdelijk omlaag naar FL150-200, in de loop van de middag en avond gaan de toppen weer boven FL200. Bij de CAD van dinsdagavond/woensdagnacht voornamelijk stratiforme bewolking met landinwaarts aan de zuidzijde van de CAD grote kans op ST. Ten NW van de CAD opnieuw convectieve bewolking.

Zicht:

In actievere buien en vooral in (natte) sneeuw uiteraard slecht zicht. Verder goed zicht.

Neerslag:

De natteboltemperatuur van deze luchtsoort ligt dicht bij het vriespunt, maar boven land vindt overdag tussen de buien door een duidelijke opwarming plaats. Overdag duren de buien te kort om de Tweg naar nul te laten dalen, tussen de buien door ligt Tweg rond 10 °C. Lokale gladheid t.g.v. winterse buien is in de loop van de avond en in de nacht en ochtend wel waarschijnlijk, vooral landinwaarts. Dit is ook goed te zien in het signaal voor ijs op de weg in de uitvoer van het wegdekmodel. Met het systeem van de nacht naar woensdag komt duidelijk minder koude lucht mee. Aan de zuidzijde van het systeem valt verder landinwaarts (ten zuiden van ongeveer een lijn Groningen-Haarlem) enige tijd (natte) sneeuw, plaatselijk kan in 2-5 uur een paar cm blijven liggen, maar waar het meeste blijft liggen is nu nog niet duidelijk, dat schuift nog in de uitvoer. In de loop van de nacht gaat de sneeuw van het noorden uit in regen over. Woensdag overdag lijkt de lucht ook wat minder koud te zijn zodat de vaste fractie klein is.

Temperatuur:

Tijdens buien daalt de temperatuur zelfs overdag plaatselijk onder het vriespunt, vanwege de lage natteboltemperatuur. Tussen de buien door maximaal 6 °C

Sluiten