29/11/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-05-02 12:35:53 - 2020-05-03 24:00:00

Issued: 02-05-2020, forecaster: haklande
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een sturend hoogtelaag bij Denemarken beweegt langzaam oostwaarts en trekt via de zuidpunt van Zweden oostwaarts richting de Oostzee, waar het op zondag opvult. Een west- tot noordwestelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Een secundair hoogtelaag ten oosten van de Achterhoek is gevuld met koude lucht en trekt verder oostwaarts. Vanmiddag trekt er een zwakke trekrug over ons land oostwaarts. Een derde hoogtelaag ten oosten van Schotland trekt vandaag zuidoostwaarts richting de Duitse Bocht, waar het geleidelijk opvult. Komende nacht trekt dit nog als hoogtetrog over het noordoosten van het land. Een om dit laag heen gedraaide occlusie beweegt komende nacht en zondagochtend over het noorden van ons land (zuid)oostwaarts. Aan de zuidflank van deze occlusiekrul lijkt nog een ONO-WZW geori├źnteerde convergentiezone te zitten, herkenbaar als een vore, waar de lucht wat vochtiger is. Zondag overdag breidt van het westen uit geleidelijk een zadelgebied uit over onze omgeving. We blijven in de maritiem polaire lucht maar de westelijke stroming neemt steeds verder in kracht af.

Modelbeoordeling:

De synoptische ontwikkeling wordt door de diverse modellen eenduidig beschreven. De neerslag is overwegend convectief van aard en het karakter van de buien wordt door de Harmoniemodellen uiteraard het meest realistisch weergegeven. Qua bewolking is HAP1 momenteel overdreven met de St en komt HAP3, zoals vaak bij St die niet uit optrekkende mist voorkomt, behoorlijk overeen met de actualiteit. Voor komende nacht en morgenochtend houden we HAP3 in grote lijnen aan. Het mistsignaal in Hirlam boven het noorden van het land lijkt niet zo realistisch, aangezien er op nadering van de occlusiekrul waarschijnlijk vrij veel Sc-bewolking (en mogelijk ook St) zal binnendrijven bij een geowind van 10-15 kn.

Wind(stoten):

Geen bijzonderheden.

Bewolking:

In de polaire lucht veelal cumuliforme bewolking met vooral bij het hoogtelaag Cb's, actueel toppen tot ca. FL200. A.g.v. de zwakke trekrug verdwijnen de Cb's in de loop van de middag en blijven er slechts wat ondiepe cumuli over. Later in de avond en vooral in de nacht naar zondag een mengeling van convectieve en stratiforme bewolking op nadering van en bij de occlusie, behorende bij het derde hoogtelaag. Cb-toppen dan aanvankelijk nog tot maximaal FL200, maar de onstabiliteitsdiepte neemt geleidelijk af. We zien bovendien een iets sterker signaal voor St, zowel boven land als boven zee. De eerdergenoemde convergentiezone / vore lijkt hier ook een rol te spelen. Zondag overdag op dagelijkse gang vorming van Cu/TCu, tophoogte nog net tot FL100. Boven de noordelijke helft van de FIR boven de Noordzee blijft nog lang vrij veel stratiforme bewolking aanwezig.

Zicht:

In de polaire lucht goede zichtcondities. In buien matige zichten, in een intensievere bui lokaal even slecht. Komende nacht lokaal mogelijk nevel of een enkele mistbank.

Neerslag:

Actueel nog buien met onweer, goed te koppelen aan de CAPE. Vanaf het begin van de middag wordt het van het westen uit droog en de laatste buien verlaten het oosten van het land halverwege de middag. Later in de avond verschijnen er enkele lichte buien in het westen van de FIR en trekken in de nacht over het midden en noorden van het land, de CAPE is met 100-200 J/kg een stuk minder. Ook overdag zien we nog enkele geïsoleerde buien, dan met een CAPE van max. 100-200 J/kg en een schering van ca. 10 kn is de convectiemodus single cell.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten