29/11/2022 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2020-05-02 01:17:54 - 2020-05-03 24:00:00

Issued: 02-05-2020, forecaster: homan
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een sturend hoogtelaag bij Denemarken beweegt langzaam oostwaarts en trekt via de zuidpund van Zweden oostwaarts richting de Oostzee, alwaar het op zondag opvult. Met een westelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Overdag trekt het laag via Denemarken en het zuiden van Zweden richting de Oostzee, alwaar het in de nacht naar zondag aankomt. Een tweede hoogtelaag boven Engeland is gevuld met koude lucht en trekt in de ochtend over ons land oostwaarts. In de middag trekt er een zwakke trekrug over ons land oostwaarts. Een derde hoogtelaag net ten noordoosten van Schotland beweegt vannacht eerst zuidwaarts en overdag zuidoostwaarts richting de Duitse Bocht, alwaar het geleidelijk opvult. In de nacht naar zondag trekt dit nog als hoogtetrog over het noordoosten van het land. Een om dit laag heen gedraaide occlusie beweegt in de nacht naar zondag over ons land heen zuidoostwaarts. Zondag overdag breidt van het westen uit geleidelijk een zadelgebied uit over onze omgeving. We blijven in de maritiem polaire lucht maar de westelijke stroming neemt steeds verder in kracht af.

Modelbeoordeling:

De synoptische ontwikkeling wordt door de diverse modellen eenduidig beschreven. De neerslag is overwegend convectief van aard en het karakter van de buien wordt door de Harmoniemodellen uiteraard het meest realistisch weergegeven. Qua bewolking laat Hirlam zowel deze nacht als in de nacht naar zondag boven het noordoosten van het land een gebied met lage stratus ontstaan. De overige modellen komen slecht af en toe met wat stratus, we volgen voorlopig deze laatste optie.

Wind(stoten):

Overdag in de wat fellere buien nog uitschieters tot ca. 35 kn. Verder geen bijzonderheden.

Bewolking:

In de polaire lucht cumuliforme bewolking met vannacht sporadisch een enkele Cb met toppen actueel tot ca. FL180. Lokaal kan ook een flard stratus voorkomen, maar veel zal dat niet voorstellen. Later vannacht op nadering weer een toenemende hoeveelheid convectieve bewolking a.g.v. de kouder wordende bovenluchten op nadering van het tweede hoogtelaag. In de ochtend komt daar de dagelijkse gang bij, de tophoogten van de Cb's gaan tijdelijk weer naar ca. FL240. A.g.v. de zwakke trekrug verdwijnen de Cb's in de loop van de middag en blijven er slechts wat ondiepe cumuli over. Later in de avond en vooral in de nacht naar zondag een mengeling van convectieve en stratiforme bewolking op passage van de occlusie, behorende bij het derde hoogtelaag. Cb-toppen dan aanvankelijk nog tot maximaal FL200, maar de onstabiliteitsdiepte neemt geleidelijk af. We zien bovendien een iets sterker signaal op stratus, zowel boven land als boven zee. Zondag overdag op dagelijkse gang vorming van Cu/TCu, tophoogte nog net tot FL100. Boven de noordelijke helft van de FIR boven de Noordzee blijft nog lang vrij veel stratiforme bewolking aanwezig.

Zicht:

In de polaire lucht goede zichtcondities. In buien matige zichten, in een intensievere bui mogelijk even slecht. In de nacht naar zondag lokaal mogelijk nevel.

Neerslag:

Vannacht een enkele geïsoleerde bui, later vannacht op nadering van het tweede hoogtelaag weer toenemend in aantal en intensiteit. In de ochtend op passage van het hoogtelaag geclusterde buien. CAPE tijdelijk toenemend naar 400-700 J/kg en een schering van ca. 25 kn. De convectiemodus zal derhalve multicell zijn. Vanaf het begin van de middag wordt het van het westen uit droog en de laatste buien verlaten het oosten van het land halverwege de middag. Later in de avond verschijnen er enkele lichte buien in het westen van de FIR en trekken in de nacht over het midden en noorden van het land, de CAPE is met 100-200 J/kg een stuk minder. Ook overdag zien we nog enkele geïsoleerde buien, dan met een CAPE van max. 100-200 J/kg en een schering van ca. 10 kn is de convectiemodus single cell.

Temperatuur:

Geen bijzonderheden.

Sluiten