26/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-01-06 23:41:34 - 2021-01-07 24:00:00

Issued: 06-01-2021, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied ligt nagenoeg stationair boven het noordoosten van Duitsland. In de loop van vrijdag vult het laag op. Het laag heeft een vore boven ons land van noordoost naar zuidwest. Op hoogte is eveneens een lagedrukgebied aanwezig boven het noordoosten van Duitsland. Rondom dit hoogtelaag wordt warme en vochtige stabiele lucht aangevoerd die zuidwaarts over ons land uitstroomt. In de onderste niveaus is de wind aanlandig en wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Vrijdag trekt dit hoogtelaag zuidwaarts.

Modelbeoordeling:

De modellen, met name Harmonie, blijven te koud. Tenzij er opklaringen aanwezig zijn, dan is Harmonie ineens het beste model qua temperatuur. De opklaringen zijn over het algemeen klein en niet heel langdurig. Na enige tijd temperaturen onder het vriespunt te hebben gezien in het midden en zuidoosten lopen die nu weer op. Het beeld blijft toch dat eventuele gladheid plaatselijk zal zijn. In het noordoosten wordt nu lichte (mot)sneeuw gemeld. Te weinig voor accumulatie. De modellen geven al een aantal runs de indicatie dat de meest intensieve neerslag in het westen verwacht wordt, waar de temperaturen hoger zijn. Ten aanzien van de grenslaag zien we dat de diverse modellen allemaal een tamelijk consistent en eenduidig beeld geven wat ook qua bewolking redelijk overeenkomt met de actualiteit, enkele ruimtelijke details daargelaten.

Wind(stoten):

Boven het westen van de FIR vanavond en donderdag N 6.

Bewolking:

Momenteel is er vooral sprake van Sc bewolking. In het noordoosten en noorden komt bij neerslag ook St voor. Dit zal in de loop van de avond en nacht op steeds meer plaatsen het geval gaan zijn. Vooral in smeltende sneeuw(val) nabij de vore en aanhoudende motregen komt de basis steeds lager te liggen. Boven het relatief warme zeewater TCu/Cb, toppen FL100/-10°C. Door de warmte op hoogte kan er inzaaiing plaatsvinden. Deze buien worden door de stroming meegenomen en drijven het westen van het land binnen.

Zicht:

In neerslag matig, in winterse neerslag en motregen slecht.

Neerslag:

Perioden met (mot)regen. Voor sneeuwval moet de bewolking tot boven het -10°C-niveau ontwikkeld zijn, anders bevat de bewolking niet voldoende ijskristallen (vanaf dat niveau pas meer dan 50%). Aangezien de neerslagintensiteit waarschijnlijk vrij laag blijven, de temperatuur in de modellen wat aan de lage kant is tov de actualiteit en bovendien de bodemtemperaturen boven nul zijn, verwachten we niet meer dan smeltende sneeuw in het oosten. Daarbij moet aangetekend worden dat in de wat hoger gelegen delen de kans op een tijdelijk sneeuwdek wel aanwezig is. Het ijzelsignaal in Harmonie is gebaseerd op (onderkoelde) motregen bij een skin temperature onder het vriespunt, maar we verwachten niet dat dat gebeurt.

Temperatuur:

Zie ook modelbeoordeling.

Sluiten