26/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-01-06 16:51:26 - 2021-01-07 24:00:00

Issued: 06-01-2021, forecaster: schaikm
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven het noordwesten van Polen trekt naar het noordoosten van Duitsland. Een tweede lagedrukgebied boven Italië koerst naar Polen. Er ontstaat een dipool. Bijbehorende oost-west georiënteerde vore boven het Waddengebied (occlusie) trekt aanvankelijk zuidwaarts en kantelt geleidelijk totdat de vore ZW-NO georienteerd boven het land komt te liggen. In de avond wordt de vore geleidelijk minder uitgesproken en is er aan het einde van de avond alleen nog duidelijk sprake van een vore boven het uiterste noorden van het land. Het grondlaag vult op als gevolg van de aanwezigheid van een hoogtelaag op min of meer dezelfde positie. Rondom dit hoogtelaag wordt warme en vochtige stabiele lucht aangevoerd. In de onderste niveaus wordt de wind aanlandig en wordt maritiem polaire lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de temperatuurbeschrijving in de Harmonie varianten en ook de daaraan gerelateerde neerslagsoort en sneeuwdek. De actuele temperatuur ligt op veel stations aan de bovenzijde van de berekende temperatuurcurves. Dagelijkse gang (afkoeling) is ook het prominentst aanwezig in de Harmonieversies, ook al is er veel bewolking. EC is het meest gematigd met temperaturen in de nacht die ook in het oosten overwegend net boven het vriespunt liggen, en lijkt voorlopig nog steeds de meest reële optie. Uiteraard wordt de temperatuurontwikkeling ook bepaald door de neerslagintensiteit; lokaal is in het noordoosten al natte sneeuw gemeld, en is ook de temperatuur als gevolg daarvan wat teruggelopen. Zie voor verdere overwegingen mbt neerslagvorm en temperatuurontwikkeling de aandachtspunten hieronder. Ten aanzien van de grenslaag zien we dat de diverse modellen allemaal een tamelijk consistent en eenduidig beeld geven wat ook qua bewolking redelijk overeenkomt met de actualiteit, enkele ruimtelijke details daargelaten.

Wind(stoten):

Boven het westen van de FIR vanavond en donderdag N 6.

Bewolking:

Momenteel is er vooral sprake van Sc bewolking. In het noordoosten komt bij neerslag ook St voor. Dit zal in de loop van de avond en nacht op steeds meer plaatsen het geval gaan zijn. Vooral in smeltende sneeuw(val) nabij de occlusie en aanhoudende motregen komt de basis steeds lager te liggen. Boven het relatief warme zeewater TCu/Cb, toppen FL070/-10°C. Door de warmte op hoogte kan er inzaaiing plaatsvinden en komen de toppen nog wat hoger. Deze buien worden door de stroming meegenomen en drijven het westen van het land binnen.

Zicht:

In neerslag matig, in winterse neerslag en motregen slecht.

Neerslag:

In het (noord)oosten is de bewolking op nadering van de vore dik genoeg geworden om tot wat motregen te leiden (opglijdende warme en vochtige lucht). Tevens is er op enkele plekken kortstondig wat natte sneeuw gemeld. Voor sneeuwval moet de bewolking tot boven het -10°C-niveau ontwikkeld zijn, anders bevat de bewolking niet voldoende ijskristallen (vanaf dat niveau pas meer dan 50%). Aangezien de neerslagintensiteit waarschijnlijk vrij laag blijven, de temperatuur in de modellen wat aan de lage kant is tov de actualiteit en bovendien de bodemtemperaturen boven nul zijn, verwachten we niet meer dan smeltende sneeuw in het oosten. Daarbij moet aangetekend worden dat in de wat hoger gelegen delen de kans op een tijdelijk sneeuwdek wel aanwezig is. Het ijzelsignaal in Harmonie is gebaseerd op (onderkoelde) motregen bij een skin temperature onder het vriespunt, maar we verwachten niet dat dat gebeurt.

Temperatuur:

Zie ook modelbeoordeling, temperaturen eigenlijk de gehele periode net boven nul. Alleen in de Limburgse Heuvels kan de temperatuur tgv dunnere bewolking en dus meer uitstraling tijdelijk onder nul komen.

Sluiten