26/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-01-06 10:41:15 - 2021-01-07 24:00:00

Issued: 06-01-2021, forecaster: diepevee
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven het noordwesten van Polen trekt naar het noordoosten van Duitsland. Een tweede lagedrukgebied boven Italië koerst naar Polen. Er ontstaat een dipool. Bijbehorende oost-west georiënteerde vore (occlusie) bereikt vanmiddag het Waddengebied. De vore trekt aanvankelijk zuidwaarts en kantelt daarbij naar een oriëntatie langs de lijn noordoost-zuidwest, maar ligt aan het einde van de avond toch weer boven het Waddengebied. Dit komt doordat de vore vlakker wordt, het lagedrukgebied vult namelijk op. Het grondlaag vult op als gevolg van de aanwezigheid van een hoogtelaag op min of meer dezelfde positie. Rondom dit hoogtelaag wordt warme en vochtige stabiele lucht aangevoerd. In de onderste niveaus wordt de wind aanlandig en wordt maritiem polaire lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunt is de temperatuurbeschrijving in de Harmonie varianten en ook de daaraan gerelateerde neerslagsoort en sneeuwdek. Wat we actueel zien is dat Harmonie rond een graad te koud is. Het lijkt er sterk op dat Hirlam/EC een betere indicatie geven voor bovengenoemde variabelen. Zie verder bij neerslag qua ruimtelijke verdeling en evt accumulatie. Ten aanzien van de grenslaag zien we dat de diverse modellen allemaal een tamelijk consistent en eenduidig beeld geven wat ook qua bewolking redelijk overeenkomt met de actualiteit, enkele ruimtelijke details daargelaten.

Wind(stoten):

Boven het westen van de FIR vanavond en donderdag N 6.

Bewolking:

De huidige St boven het zuiden van het land trekt zuidwaarts weg. Er blijft Sc over. Ten zuiden van de vore ontstaat er door convergentie en neerslag opnieuw St. Vooral in smeltende sneeuw(val) nabij de occlusie en aanhoudende motregen komt de basis steeds lager te liggen. Boven het relatief warme zeewater TCu/Cb, toppen FL070/-10°C. Door de warmte op hoogte kan er inzaaiing plaatsvinden en komen de toppen nog wat hoger. Deze buien worden door de stroming meegenomen en drijven het westen van het land binnen.

Zicht:

In neerslag matig, in winterse neerslag en motregen slecht.

Neerslag:

Lokaal is de bewolking dik genoeg voor (mot)regen. Er was een kleine kans op natte sneeuw in de Limburgse heuvels, ook dit is er niet echt van gekomen deze ochtend, en ook net over de grens vooral motregen. Op nadering van de vore bereikt aan het einde van de middag een actiever neerslaggebied het noordoosten van het land. Het is nu nog onzeker hoe dik het pakket bewolking is als gevolg van de opglijdende warme en vochtige lucht. Voor sneeuwval moet de bewolking tot boven het -10°C-niveau ontwikkeld zijn, anders bevat de bewolking niet voldoende ijskristallen (vanaf dat niveau pas meer dan 50%). Omdat de modellen te koud zijn op 2 m en de bodemtemperaturen boven nul, de neerslagintensiteiten vrij laag, verwachten we natte ofwel smeltende sneeuw. De grootste kansen op een (tijdelijk) sneeuwdek zijn later vanavond/vannacht in de Limburgse heuvels en mogelijk in het oosten van het land in de wat hoger gelegen gebieden. Het ijzelsignaal in Harmonie is gebaseerd op (onderkoelde) motregen bij een skin temperature onder het vriespunt, maar we verwachten niet dat dat gebeurt.

Temperatuur:

Zie ook modelbeoordeling, temperaturen eigenlijk de gehele periode net boven nul.

Sluiten