26/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-01-06 04:41:41 - 2021-01-07 24:00:00

Issued: 06-01-2021, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied boven Polen trekt naar het noordoosten van Duitsland. Een tweede lagedrukgebied boven Italië koerst naar Polen. Er ontstaat een dipool. Bijbehorende oost-west georiënteerde vore bereikt vanmiddag het Waddengebied. De vore trekt aanvankelijk zuidwaarts en kantelt daarbij naar een oriëntatie langs de lijn noordoost-zuidwest, maar ligt aan het einde van de avond toch weer boven het Waddengebied. Dit komt doordat de vore vlakker wordt, het lagedrukgebied vult namelijk op. Het grondlaag vult op als gevolg van de aanwezigheid van een hoogtelaag op min of meer dezelfde positie. Rondom dit hoogtelaag wordt warme en vochtige stabiele lucht aangevoerd. In de onderste niveaus wordt de wind aanlandig en wordt maritiem polaire lucht aangevoerd.

Modelbeoordeling:

In grove lijnen hebben de modellen de wolkenbasis redelijk te pakken. Over het algemeen liggen de bases in het noorden boven 1000 vt, met lokaal een enkele opklaring of dunnere plek. In het midden en zuiden is op veel plaatsen St aanwezig, met in Zuid-Limburg ook St beneden 500 vt. Afgaande op de satellietbeelden blijft het aantal opklaringen schaars. Zodra de vore het land bereikt en zuidwaarts trekt zien we als gevolg van convergentie en (winterse) neerslag de wolkenbasis flink dalen. De locatie van de laagste wolkenbasis verschilt momenteel nog per model. Verder valt op dat EC sinds de vorige run droger geworden is, met name op hoogte. Dit betekent dat er ook minder neerslag valt. De neerslag die valt krijgt een steeds winterser karakter. Met name Harmonie blijft te koud, iets wat we vaker zien bij een oostelijke stroming en minimaal windkracht 3 (denk bijvoorbeeld aan de koudere periode vanaf eind februari 2018). Dat er in dit model en in EC een hardnekkig sneeuwdek aanwezig is, is niet de verklaring. Het gaat om tienden van mm waterequivalent en oppervlakteschema's houden dan nauwelijks rekening met dat sneeuwoppervlak. De dauwpunten zijn trouwens wel goed.

Wind(stoten):

Boven het westen van de FIR vanavond en donderdag N 6.

Bewolking:

De huidige St trekt zuidwaarts weg. Er blijft Sc over. Ten zuiden van de vore ontstaat er door convergentie en neerslag opnieuw St. Vooral in sneeuwval en aanhoudende motregen komt de basis steeds lager te liggen. Boven het relatief warme zeewater TCu/Cb, toppen FL070/-10°C. Door de warmte op hoogte kan er inzaaiing plaatsvinden en komen de toppen nog wat hoger. Deze buien worden door de stroming meegenomen en drijven het westen van het land binnen.

Zicht:

In neerslag matig, in winterse neerslag en motregen slecht.

Neerslag:

Lokaal is de bewolking dik genoeg voor (mot)regen. Er is een kleine kans op natte sneeuw in de Limburgse heuvels. Op nadering van de vore bereikt aan het einde van de middag een actiever neerslaggebied het noordoosten van het land. Het is nu nog onzeker hoe dik het pakket bewolking is als gevolg van de opglijdende warme en vochtige lucht. Voor sneeuwval moet de bewolking tot boven het -10°C-niveau ontwikkeld zijn, anders bevat de bewolking niet voldoende ijskristallen (vanaf dat niveau pas meer dan 50%). Omdat de modellen te koud zijn op 2 m en de bodemtemperaturen boven nul, de neerslagintensiteiten vrij laag, verwachten we dat sneeuw ook weer wegsmelt. De grootste kansen op een sneeuwdek zijn in de Limburgse heuvels. Het ijzelsignaal in Harmonie is gebaseerd op (onderkoelde) motregen bij een skin temperature onder het vriespunt, maar we verwachten niet dat dat gebeurt.

Temperatuur:

Zie modelbeoordeling.

Sluiten