26/09/2023 (niet ingelogd)

KNMI Guidance

Valid: 2021-01-05 04:27:17 - 2021-01-06 24:00:00

Issued: 05-01-2021, forecaster: zwagers
KNMI - Disclaimer

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied boven Scandinavië heeft een uitloper richting Schotland. Ons land bevindt zich aan de zuidflank in een oost- tot noordoostelijke stroming waarin veel bewolking aanwezig is. Een zuid-noord georiënteerde hoogtetrog trekt westwaarts, bereikt vannacht de oostgrens en aan het einde van de ochtend het uiterste zuidwesten. Een tweede, zwakkere hoogtetrog passeert in de nacht naar woensdag van noordoost naar zuidwesten. Een lagedrukgebied boven de Balkan trekt naar Polen en buigt vervolgens af naar het westen. Woensdagavond stagneert dit laag boven het noordoosten van Duitsland. Een hoogtelaag op 500 hPa boven het zuiden van Frankrijk bereikt woensdagavond eveneens het noordoosten van Duitsland. Rondom dit hoogtelaag stroomt woensdag vochtigere en warmere lucht van het noordoosten uit over ons land.

Modelbeoordeling:

Het valt op dat alle Harmonievarianten enkele graden te koud zijn onder de aanwezige bewolking. Het zou kunnen dat er te weinig wolkenwater aanwezig is waardoor de tegenstraling van de bewolking kleiner is dan in werkelijkheid. Ook EC en Hirlam zijn te koud, maar in mindere mate dan Harmonie. Dit is van belang als een neerslaggebied het noordoosten van het land bereikt. Dit is warmere en vochtigere opglijdende lucht. De modellen zijn nu te warm en de enige manier waarop dit enigszins rechtgetrokken is door opklaringen in de nacht naar woensdag. Alleen dan daalt de atmosferische tegenstraling voldoende en wordt de netto stralingsbalans negatief. Of dit gaat gebeuren is nog maar de vraag. Als de modellen te warm zijn, is de kans op droge sneeuw (zoals die berekend wordt door met name Harmonie) kleiner.

Wind(stoten):

NO 6 in de kustdistricten tot en met dinsdagmiddag.

Bewolking:

St/Sc. Als de wind woensdag naar noord draait zal de St uiteindelijk zuidwaarts trekken, maar de Limburgse heuvels blijven gevoelig. In de aanvoer zijn opklaringen aanwezig, maar waarschijnlijk blijft de bewolking overheersen. In eventuele sneeuwval kan de wolkenbasis zakken naar hoogtes lager dan 500 vt. Boven het relatief warme zeewater TCu/Cb, toppen FL100.

Zicht:

Zichtverminderingen door neerslag, met name in eventuele sneeuw zal het zicht slecht zijn.

Neerslag:

Van tijd tot tijd is de aanwezige bewolking dikker als een hoogtetrog langs trekt. Op EC na laten alle modellen een mengvorm van regen en sneeuw zien, waarbij de regen overheerst. De modellen zijn te koud, dus er wordt geen accumulatie verwacht. Boven zee zijn regenbuien aanwezig. Het neerslaggebied dat woensdagavond over het oosten van het land komt te liggen zal een hogere sneeuwfractie hebben. De progtemps van EHTW zijn sneeuwtemps, maar op hoogte neemt de verzadiging wel af. Het pakket bewolking zal minimaal tot boven het niveau van -10°C moeten uitkomen voor sneeuw, anders bestaat de wolk voor minimaal 50% uit onderkoelde druppeltjes. Daarnaast zijn de modellen vermoedelijk te koud en zal een deel onderin wegsmelten en wordt het weer een strijd tussen de neerslagintensiteit en het afsmelten die een eventuele accumulatie bepaalt. De modellen komen tot maximaal 1 cm, op een lokale plek in HAP1 daar gelaten.

Temperatuur:

Modellen dus te koud. Mochten er toch opklaringen aanwezig zijn buiten de daglichtperiode die lang genoeg aanhouden, dan zullen de modellen juist weer te warm zijn.

Sluiten